Foto: RIA Novosti/Scanpix

Šveices Aizsardzības ministrija nolēmusi saistībā ar Ukrainas krīzi atteikt pazīstamajai Krievijas akrobātiskās lidošanas grupai "Russkije vitjazi" ("Krievijas bruņinieki") dalību augusta nogalē paredzētā festivāla "Air14" aviošovā.

"Kontaktus ir svarīgi uzturēt pat krīzes laikā, taču militārie kontakti ir īpaši, un pašreizējos apstākļos par labāku uzskatāma atturēšanās," teikts ministrijas paziņojumā, norādot, ka Krievijas lidotāju grupas piedalīšanās šovā nebūtu pareizs solis. Tāds lēmums pieņemts pēc konsultācijām ar Ārlietu ministriju.

Aviācijas svētki "Air14" norisināsies divas nedēļas nogales - 30. un 31.augustā un 6. un 7.septembrī - un šogad būs veltīti divām apaļām gadskārtām - Šveices Gaisa kara spēku simtgadei un šveiciešu akrobātiskās lidošanas grupas "Patrouille de Suisse" pusgadsimta jubilejai. Krievijas iznīcinātājiem "Su-27" 31.augustā būtu bijis jāpiedalās programmā, kam rīkotāji devuši nosaukumu "Pāri kaujas laukiem".

Tradicionāli neitrālā Šveice atšķirībā no Eiropas Savienības un ASV atturējusies no ekonomiskajām sankcijām pret Krieviju, tomēr savā melnajā sarakstā iekļāvusi virkni Krievijas amatpersonu, Austrumukrainas prokremlisko kaujinieku un ar viņiem saistīto firmu un organizāciju, lai nepieļautu, ka Šveices finanšu sektors tiek izmantots citu valstu noteikto sankciju apiešanai.

Būdama pašreizējā Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas prezidētājvalsts, Šveice arī aktīvi piedalās krīzes risinājuma meklējumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!