Foto: Shutterstock

Šveicē svētdien notikušajā referendumā vairākums balsotāju noraidījuši divas iniciatīvas pārtikas jomā, kas paredzēja pārtikas ražošanu padarīt ētiskāku un videi draudzīgāku, kā arī aizsargāt Šveices lauksaimniekus no lētas pārtikas importa.

Iniciatīvu "Godīga pārtika" noraidījuši 62% referenduma dalībnieku, bet iniciatīvu "Pārtikas suverenitāte" - 70% referenduma dalībnieku, liecina televīzijas kanālu prognozes, kas balstītas uz nobalsojušo aptaujām un pirmajiem provizoriskajiem rezultātiem.

Iniciatīva "Pārtikas suverenitāte", kuru atbalstīja ietekmīgā Lauksaimnieku savienība, cita starpā paredzēja noteikt ģenētiski modificētas pārtikas aizliegumu. Pašlaik šādai pārtikai ir noteikts moratorijs, kas ir spēkā kopš 2005. gada.

Sākumā sabiedriskās domas aptaujas liecināja, ka abas iniciatīvas tiks atbalstītas, taču sabiedrības vairākuma viedoklis mainījās, kad valdība paziņoja, ka šo iniciatīvu ieviešana būtiski palielinātu pārtikas cenas, ierobežotu patērētāju izvēles iespējas un būtu pretrunā ar Šveices starptautiskajām saistībām tirdzniecības jomā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!