Foto: AP/Scanpix

Šveices Federālā padome jeb valdība 4. jūlijā paziņoja, ka vēlas dot zaļo gaismu zinātniskajiem pētījumiem par marihuānas lietošanu valstī, ziņo "The Local".

Valdība paziņojumā norādījusi, ka marihuānas lietošana Šveicē kļūst arvien populārāka, kaut arī likumi to aizliedz. Ir novērojums melnā tirgus uzplaukums, un cilvēki ir piekļauti riskam, jo par nelegāli patērēto narkotiku kvalitāti nevar garantēt, atzīst valsts Federālā padome.

Šo iemeslu dēļ valdība vēlas mainīt narkotiku apkarošanas likumdošanu, atļaujot zinātniskus pētījumus saistībā ar ārstniecības nolūkiem nesaistītu marihuānas lietošanas ietekmi uz cilvēku veselību un sabiedrības drošību.

Vairākas Šveices pilsētas un kantoni jau iepriekš ir lūguši Federālajam veselības birojam atļaut šādus pētījumus, bet tie tikuši noraidīti tiesiskā regulējuma trūkuma dēļ.

Nesen ierosinātajām izmaiņām tagad būtu jāatļauj šos pētījumus uzsākt, vēsta "The Local".

Valdība gan atzīmēja, ka jebkurš izmēģinājums būs īslaicīgs un tajā būs ierobežots dalībnieku skaits. Cilvēkiem, kas jaunāki par 18 gadiem, būs aizliegts piedalīties eksperimentos, kā arī šobrīd esošie likumi par marihuānas lietošanu pagaidām paliks spēkā.

Šveices valdības plāni tiks apspriesti līdz 25. oktobrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!