Foto: AP/Scanpix
Šveices vēlētāji svētdien referendumā noraidījuši nodokļu reformu plānu, kura mērķis bija vienādot nodokļu likmi pašmāju un ārvalstu uzņēmumiem, vienlaikus saglabājot valsts pievilcību starptautisku kompāniju acīs.

Šveice saskaras ar pieaugošu spiedienu no Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) par tās nodokļu režīmu, kas ir labvēlīgāks ārvalstu uzņēmumiem nekā pašmāju biznesam.

EDSO skatījumā Šveices sistēma ir kaitīga un veicina tirgus izkropļošanos.

Šveice ir solījusi atrisināt šo jautājumu līdz 2019. gadam.

Viens no galvenajiem risinājuma elementiem bija nodokļu reformu plāns, ko parlaments bija apstiprinājis, bet vēlētāji svētdien referendumā noraidīja. Pret valdības plānu nobalsoja 60% vēlētāju.

Plāns paredzēja vienādot nodokļu likmi pašmāju un ārvalstu uzņēmumiem, radot jaunas priekšrocības inovācijām, izpētei un attīstībai, ar nodomu piesaistīt globālās kompānijas.

"Tagad ir patiesas briesmas, ka Šveice varētu pazust no starptautisko kompāniju radara," finanšu ministra Īli Maurera sacīto svētdien citēja raidorganizācija RTS.

Ministrs arī apstiprināja, ka Šveice nespēs divu gadu laikā izpildīt EDSO solīto un reformēt nodokļu sistēmu.

Tagad pastāv risks, ka Šveice varētu tikt iekļauta EDSO un Eiropas Savienības (ES) melnajos sarakstos, uzskata arī Cīrihē bāzētā uzņēmuma "PricewaterhouseCoopers" vadītājs Andreass Štaubli.

Savukārt Šveices mašīnbūves asociācija "Swissmem" aicinājusi valdību ātri nākt klajā ar jaunu reformu plānu, brīdinot, ka referenduma rezultāts ir raisījis nedrošību uzņēmumu vidū.

Tikmēr plāna kritiķi ir gandarīti par referenduma iznākumu.

Sociālistu partija valdības plānu nodēvēja par krāpšanu, kas spiestu nodokļu maksātājus aizpildīt robus, kas rastos valsts ieņēmumos.

Vienlaikus partija pauda gatavību sadarboties ar valdību jauna plāna izstrādē, lai kliedētu gan ES un EDSO, gan vēlētāju bažas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!