Foto: AP/Scanpix

Svētceļnieku drūzmā, kas 24. septembrī notika Saūda Arābijā, bojāgājušo skaits ir pieaudzis līdz 2411 cilvēkiem, liecina ASV ziņu aģentūras "Associated Press" (AP) apkopoti dati.

Šis ir lielākais upuru skaits ikgadējā musulmaņu hadža (svētceļojuma) vēsturē. Tas trīskārt pārsniedz Saūda Arābijas oficiālo atzīto šīs drūzmas bojāgājušo skaitu.

Saūda Arābija ir noraidījusi savas reģionālās sāncenses Irānas aso kritiku par nespēju novērst traģēdiju, kā arī noraidījusi citu valstu mēģinājumus iesaistīties traģiskās cilvēku bojāejas izmeklēšanā. Lai gan Saūda Arābijas karalis Salmans gandrīz uzreiz pēc traģēdijas lika to izmeklēt, ir publiskots maz informācijas par šo izmeklēšanu.

AP apkopotie dati balstās uz valsts mediju ziņām un amatpersonu paziņojumiem, kas pārstāvēja 36 no vairāk nekā 180 valstīm, kuru pilsoņi piedalījās hadžā. Simtiem svētceļnieku ir pazuduši bez vēsts.

Saūda Arābija 26. septembrī paziņoja, ka drūzmā bojāgājušo svētceļnieku skaits ir pieaudzis līdz 769 cilvēkiem. Pēc tam šī valsts nav nākusi klajā ar jauniem paziņojumiem par lielāku upuru skaitu.

Drūzma izcēlās akmeņu mešanas rituāla laikā Minas pilsētā, kur gandrīz divi miljoni svētceļnieku piedalījās hadža pēdējā svarīgākajā rituālā. Varas iestādes paziņoja, ka divi svētceļnieku viļņi bija saplūduši kopā uz šaura ceļa, un drūzmā iekļuvušie nosmaka vai tika sabradāti.

Daudzi svētceļnieki uzskata, ka traģēdiju izraisīja policijas īstenotas ceļu blokādes un slikta daudzo tūkstošu cilvēku plūsmu vadība.

Hadžā šogad piedalījās apmēram divi miljoni svētceļnieku.

Saskaņā ar AP datiem visvairāk bojāgājušo bija no Irānas – 464 cilvēki, Mali – 305, Nigērijas – 274, un Ēģiptes – 190 cilvēku.

No Bangladešas bija 137 bojāgājušie, no Indonēzijas – 129, no Indijas – 120, no Kamerūnas – 103, no Pakistānas – 102. Citas valstis ir zaudējušas mazāk nekā 100 cilvēku katra.

Otrs lielākais incidents bojāgājušo skaita ziņā hadžu vēsturē ir drūzma 1990.gadā, kad gāja bojā 1426 cilvēki.

Traģiskā burzma šogad notika pēc tam, kad 11.septembrī Mekas Lielajā mošejā nogāzās ceļamkrāns, izraisot 111 cilvēku nāvi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!