Foto: Sputnik/Scanpix/LETA

Tadžikistānas Ģenerālprokuratūra izveidojusi valsts "pierādīto" geju un lesbiešu sarakstu, lai tādējādi aizsargātu seksuālās minoritātes un ierobežotu seksuāli transmisīvo slimību izplatību, atsaucoties uz Ģenerālprokuratūras pārstāvju paziņojumu, raksta "Radio Brīvā Eiropa".

Tadžikistānas Ģenerālprokurora biroja izdota žurnāla oktobra numurā minēts, ka kopumā reģistrā iekļautas 48 lesbietes un 319 geji, kuru "saistība ar seksuālajām minoritātēm ir pierādīta". Indivīdi esot identificēti federālo izmeklētāju un Iekšlietu ministrijas speciāli sarīkotu operāciju "Morāle" un "Tīrīšana" laikā, klāstīts žurnālā.

Aptuveni 8,7 miljonu cilvēku apdzīvotajā musulmaņu valstī homoseksualitāti dekriminalizēja 1998. gadā, mainot padomju gados pieņemtos likumus, taču tadžiku sabiedrībā seksuālo minoritāšu pārstāvjiem ikdienā jāsaskaras ar spēcīgiem aizspriedumiem.

Pēdējos gados seksuālo minoritāšu tiesību jautājumu Centrālāzijas valstīs aktualizējušas globālas cilvēktiesību organizācijas. ANO eksperti vēl pagājušajā nedēļā aicināja Azerbaidžānas amatpersonas izmeklēt sūdzības, ka valstī tiekot aizturēti, spīdzināti un piespiedu kārtā medicīniski pārbaudīti seksuālo minoritāšu pārstāvji.

Īpašu uzmanību reģionam pievērsuši sistemātiskie aizturēšanas, spīdzināšanas un pat nogalināšanas gadījumi Krievijas Čečenijas republikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!