Krievijā un Afganistānā strādājošās lidsabiedrības "Rolkan Investments" , kas reģistrēta Britu Virdžīnas salās, lidmašīna "An – 74" aizturēta Afganistānas galvaspilsētas Kabulas lidostā. Tā gan neesot arestēta kā divas "Rolkan Investments" piederošās "An – 72" lidmašīnas, kuras maijā konfiscēja Tadžikistānas varas iestādes, trešdien informē aģentūra "Interfax".

Kā žurnālistiem paskaidrojis lidsabiedrības prezidents Valērijs Pfefers, incidents ar "An - 74" (nevis "An - 72", kā ziņots iepriekš) neesot saistīts ar notikumiem Tadžikistānā. Jau vēstīts, ka tadžiku raidstacija "Radio Ozodi" informēja, ka Kabulā aizturēta lidmamšina "An - 72", jo tai neesot bijis nepieciešamo dokumentu, lai veiktu lidojumus Afganistānas teritorijā. Iepriekš pēc afgāņu varas iestāžu lūguma Tadžikistānas kolēģi aizturējuši divas citas "Rolkan Investments" lidmašīnas "An - 72".

Pfefers apgalvo, ka noticis pārspratums. "An-74" bijusi izīrēta citai kompānijai - "Aeorospace", kas palikusi Kabulas lidostai parādā vairākus miljonus dolāru, tāpēc lidaparātam aizliegt pacelties. "Rolkan Investments" cer tuvākajā laikā nokārtot visas formalitātes un atgūt lidmašīnu. Tās apkalpe ir brīvībā.

Kā ziņots, vietējai radiostacijai "Radio Ozodi"("Radio Brīvība') Afganistānas Transporta ministrijas amatpersonas atzinušas, ka šī lidmašīna, līdzīgi kā Tadžikistānā aizturētās, tikusi izmantota Afganistānas gaisa telpā bez atbilstošas atļaujas.Visas šīs lidmašīnas apkalpojušas Nīderlandē reģistrētu kompāniju "Šupreme Foods", kas nodarbojas ar humāno pārtikas kravu piegādi.

Transporta ministrijā žurnālistiem pastāstījuši, ka iepriekš Afganistāna lūgusi Tadžikistānas varas iestādēm aizturēt divas kompānijai "Rolkan Investments" piederošās lidmašīnas "An-72", jo to saimnieki ignorējuši pasības sakārtot lidojumiem nepieciešamos dokumentus.

Jau vēstīts, ka minētās lidmašīnas maijā lidoja no Kabulas uz Dušanbes lidostu, kad ceļā pilotiem tika paziņots, ka Tadžikistānā viņi nosēsties nedrīkstēs un jāatgriežas Kabulā. Piloti - Krievijas un Igaunijas pilsoņi - apgalvo, ka baidījušies par nepietiekamiem degvielas krājumiem un tādēļ lūguši atļauju veikt ārkārtas nosēšanos Tadžikistānas teritorijā.

Jaunatklātie apstākļi liecina, ka, iespējams, piloti vai viņu darbadevēji zināja, ka Kabulā tos gaida arests un centās no tā pasargāties Tadžikistānā. Tomēr arī šeit vietējās varas iestādes izlēma lidmašīnas aizturēt un pilotiem vēlāk piesprieda bargus sodus par it kā nelikumīgu robežas šķērsošanu un kontrabandu.  Tadžikistāna arī ierosinājusi lietu pret "Rolkan Investments" direktoru Sergeju Polujanovu un izsludinājusi viņu starptautiskā meklēšanā.

Pēc Krieviajs asās reakcijas uz sava pilsoņa notiesāšanu, Tadžkistānas prokuratūra trešdien lūdza tiesai mīkstināt sodu.

"Prokuratūra uzskata, ka spriedums pilotiem Vladimiram Sadovņičijam un Aleksejam Rudenko ir pārāk bargs, un, ņemot vērā notiesāto personības, to, ka viņi ir Tadžikistānas stratēģisko partnervalstu pilsoņi, un lūdz Hatlonas apgabala tiesu mīkstināt Kurgontepas pilsētas tiesas pieņemto spriedumu," otrdien žurnālistiem paziņoja Hatlonas apgabala prokuratūras pārstāvis Šohruhs Radžabovs.

Viņš gan nav paskaidrojis, kādu mīkstinājumu sagaida no tiesas - soda termiņa samazināšanu vai soda izpildi noteikt nosacīti.

Abu pilotu advokāts Guloms Bobajevs žurnālistiem pavēstījis, ka vēl nav saņēmis prokuroru protestu. Viņš pieprasīs tiesai pilnībā pārskatīt lietu un attaisnot notiesātos. 

Jau ziņots, ka Tadžikistānas dienvidu Hatlonas apgabala tiesa 8. novembrī piesprieda astoņu ar pusi gadus ilgu cietumsodu Krievijas aviokompānijas "Rolkan Investments Ltd." lidmašīnu pilotiem Igaunijas lidotājam Aleksejam Rudenko un Krievijas lidotājam Vladimiram Sadovņičijam, atzīstot viņus par vainīgiem starptautisko gaisa satiksmes noteikumu pārkāpumā, valsts robežas nelikumīgā šķērsošanā un kontrabandā.

Maskava ir paziņojusi, ka veiks atbildes pasākumus pēc tās lidotāja notiesāšanas Tadžikistānā. Jau ziņots, ka viesstrādniekiem no Tadžikistānas ir radušās problēmas atļauju saņemšanā darbam Krievijā.

Krievijā ir no 1,3 līdz 1,7 miljoniem darba migrantu no Tadžikistānas.

Tadžikistānas Ārlietu ministrija piektdien publicētā paziņojumā izteica nožēlu, ka Igaunijas lidotāja Alekseja Rudenko un Krievijas lidotāja Vladimira Sadovņičija lieta ir tikusi politizēta.

Ministrija atgādina, ka iepriekš Krievijas diplomāti ne reizi nav interesējušies par sava novadnieka likteni. Krievijas aviokompānijas "Rolkan" divu lidmašīnu piloti esot rupji pārkāpuši Tadžikistāns likumus, par spīti vairākkārtējiem aizliegumiem, tomēr virzījušies dziļāk valsts teritorijā un veikuši nesankcionētu nosēšanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!