Foto: EPA/Scanpix/LETA

Mediķi pēc Taizemes ziemeļos pazemē iesprostoto 12 zēnu un viņu futbola trenera apskates secinājuši, ka viņu veselības stāvoklis nav tik labs, lai jau ceturtdien sāktu mēģinājumus izvest viņus virszemē, atsaucoties uz kādu avotu Taizemes armijā, ziņo raidsabiedrība CNN.

Jauns mediķu ziņojums arī liecina, ka divi no zēniem un treneris pēc gandrīz divām nedēļām pazemē ir zaudējuši spēkus nepietiekama uztura dēļ. Savukārt armija sākusi alas gaisa kabatā, kurā patvērušies cilvēki, iesūknēt skābekli.

11 līdz 16 gadus vecie zēni un viņu 25 gadus vecais futbola treneris pazuda 23. jūnijā, kad devās ekskursijā uz alu pie Mēsāī pilsētas valsts ziemeļos. Tajā brīdī ala bija sausa, taču pēkšņi sākušās lietusgāzes appludināja alas ieeju.

Jaunos futbolistus gaisa kabatā četrus kilometrus no alas ieejas pirmdien atrada divi glābšanas darbos iesaistīti britu ūdenslīdēji. Iesprostotajiem ir piegādāta pārtika un sniegta medicīniskā palīdzība, taču viņu izvešana ārpusē ir ļoti sarežģīta un var prasīt pat vairākus mēnešus, ja izvēlas gaidīt ūdens līmeņa pazemināšanos.

Pirms tam ceturtdien amatpersonas brīdināja, ka glābšanas darbus var sarežģīt tuvākajās dienās prognozētās lietusgāzes, kas vēl vairāk var appludināt alas ejas.

Pēdējās dienās labvēlīgos laikapstākļos, nemitīgi darbinot sūkņus, glābējiem ir izdevies pazemināt ūdens līmeni ejās, taču joprojām tajās ir vietas, kuras var šķērsot tikai ar niršanas ekipējumu.

Ja ūdens līmeni izdotos vēl samazināt, zēnus pa četrus kilometrus garo eju varētu izvest bez niršanas un ar peldvestēm. Taču pašlaik tas izdarāms tikai ūdenslīdēju ekipējumā un ļoti sarežģītos apstākļos, kas nepieredzējušiem nirējiem ir ārkārtīgi augsts risks.

Alu sistēmas tuneļi vietām ir tik šauri, ka ūdenslīdējiem tur ir jānovelk skābekļa baloni, lai tiktu cauri. Lai nokļūtu līdz iesprostotajiem cilvēkiem, glābējiem ceļā jāpavada sešas stundas. Vēl piecas stundas prasa izkļūšana ārā no alas.

Paralēli risinājuma meklēšanai, kā labāk atbrīvot iesprostotos, glābēju komandas pārmeklē kalna nogāzi cerībā atrast kādu citu ieeju alā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!