Afganistānā valdošā islāma puritāņu kustība "Taleban" ir aizliegusi Nourūza (irāņu Jaungada) svētkus un brīdina, ka to svinētāji tiks atzīti par neticīgajiem, otrdien ziņoja oficiālais radio.
Tikumības veicināšanas un netikumības novēršanas ministra pienākumu izpildītājs Mohammads Salims Hakani paziņoja, ka afgāņiem vajadzētu "ienīst" Nourūzu.

"Nourūza svinēšana ir saistīta ar neticīgajiem, un dižais pravietis [Muhameds] ir aizliedzis mums līdzināties neticīgajiem," ministra teikto citēja Šariata radio.

"Ja šajā dienā vai sakarā ar to kāds nopērk kaut ko tādu, ko viņš parasti nepirktu .. viņš faktiski kļūst par kafiru (neticīgo)," brīdināja ministrs.

"Nourūza svinēšana ir netikums. Sabiedrībai ir jābeidz to svinēt un vajadzētu to ienīst," piebilda Hakami. Pēc viņa vārdiem, afgāņi var svinēt tikai islāma svētkus.

Talibi mēģina noliegt Afganistānas pirmsislāma vēsturi un nesen izpelnījās starptautisku nosodījumu, iznīcinot senas Budas statujas.

Nourūzs, kuru trešdien svinēs Irānā līdz ar pavasara ekvinokcijas iestāšanos, bija oficiāli svētki arī Afganistānā līdz 1996.gadam, kad talibi ieņēma Kabulu.

Nourūza svētku tradīcija ir pārņemta no zoroastrisma reliģijas, kas saglabājusies Irānā, par spīti islāma ieviešanai 7.gadsimtā.

Talibi ir aizlieguši arī mūziku, televīziju, kino, rietumnieciskus apģērbus un matu sasukas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!