Foto: NATO ISAF

Islāmistu kaujinieku grupējums "Taleban" sestdien brīdināja, ka karš Afganistānā turpināsies, ja pēc 2014.gada beigām valstī paliks kaut viens ārvalstu karavīrs.

"Taleban" paziņojumu izplatīja laikā, kad Afganistānas un ASV prezidentu Hamida Karzaja un Baraka Obamas gaidāmajā sanāksmē nākamnedēļ plānots apspriest ASV drošības spēku klātbūtni Afganistānā pēc tam, kad no valsts tiks izvesti starptautiskie spēki.

"Ja ASV vēlas atstāt nelielu vai lielu savu karavīru skaitu uz jebkādu laiku, tas nozīmē, ka tikpat ilgi reģionā turpināsies karš un sabrukums," lasāms "Taleban" paziņojumā.

"Ja Karzajs un Kabulas režīms piekritīs kaut viena ASV karavīra klātbūtnei, tāpat kā tagad viņi uzņemsies atbildību par ikvienu vardarbības aktu, bojāgājušo un iznīcību," piebilsts kaujinieku grupējuma paziņojumā.

Jaunākā plašsaziņas līdzekļos izskanējusī informācija liecina, ka ASV Aizsardzības ministrija gatavojas pēc 2014.gada beigām Afganistānā izvietot 3000, 6000 vai 9000 karavīru, kuru galvenais uzdevums būs uzbrukumi starptautiskās teroristu organizācijas "Al Qaeda" pārstāvjiem.

ASV aizsardzības ministrs Leons Paneta ir paziņojis, ka samazināta ASV kontingenta galvenais uzdevums būs pasargāt Afganistānu no "Al Qaeda" ietekmes atjaunošanās. "Al Qaeda" talibu režīma laikā no 1996.līdz 2001.gadam Afganistānā bija pasargāta.

Tāpat plānots, ka ASV karavīri turpinās vietējo afgāņu armijas un policijas pārstāvju apmācības, lai tie pēc iespējas labāk varētu gādāt par drošību kara novārdzinātajā valstī.

ASV un NATO spēku komandieris ASV ģenerālis Džons Allens iepriekš pieļāva, ka pēc 2014.gada Afganistānā vajadzētu palikt līdz 15 tūkstošiem ASV karavīru.

Mazāk karavīru izvietošana nozīmētu, ka ASV samazinās diplomātisko posteņu skaitu Afganistānā, kā arī palielināsies ASV paļaušanās uz bezpilota lidmašīnām.

Starptautisko spēku misija NATO vadībā, kas 2001.gadā pēc 11.septembra teroraktiem ASV gāza talibu režīmu Afganistānā, pērn samazināja dislocēto karavīru skaitu par apmēram 30 tūkstošiem. Plānots, ka līdz 2014.gada beigām starptautisko spēku karavīri beigs kaujas operācijas, bet neliels skaits karavīru turpinās vietējo spēku apmācību vadīšanu.

Pašlaik Afganistānā apmēram 100 tūkstoši starptautisko spēku karavīru palīdz vietējai armijai un policijai, kas palēnām pārņem savās rokās atbildību par drošību. Savukārt Afganistānas armija ir iecēlusi sarunu vedējus miera sarunām ar "Taleban".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!