Afganistānas kaujinieku grupējuma "Taliban" līderis mulla Mohamads Omars ir miris jau pirms laba laika, atsaucoties uz avotiem afgāņu iestādēs, vēsta raidsabiedrība BBC.

Omars miris pirms diviem vai trim gadiem, atklājuši avoti Afganistānas valdībā un izlūkdienestos. Plašāka informācija netiek sniegta.

Tikmēr "Taliban" šo informāciju vēl nav apstiprinājis. Grupējuma runasvīrs solīja drīzumā nākt klajā ar paziņojumu.

Savukārt Afganistānas prezidenta Ašrafa Gani pārstāvis paziņoja, ka varasiestādes pārbauda šo ziņu patiesumu.

Jau iepriekš ir vairākkārt izplatījušās baumas par Omara nāvi, bet šī ir pirmā reize, kad tās apstiprinājuši avoti Afganistānas valdībā, norāda BBC.

Mullas Omara vadītie "Taliban" kaujinieki pēc PSRS karaspēka izvešanas no valsts sekojošajā pilsoņu karā pieveica konkurējošos kaujinieku grupējumus.

Viņa sadarbība ar teroristu tīkla "Al Qaeda" līderi Osamu bin Ladenu noveda pie ASV vadītās invāzijas Afganistānā pēc 2001. gada 11. septembra teroraktiem Ņujorkā un Vašingtonā.

Mulla Omars kopš tā laika slēpjas, bet par viņa galvu ASV izsludinājušas 10 miljonu dolāru lielu atlīdzību. Tikmēr "Taliban" gadu gaitā vairākas reizes publiskojis paziņojumus, kurus it kā izplatījis Omars.

Pēdējais no tiem tika izplatīts jūlija vidū. Tajā pausts atbalsts miera sarunām starp "Taliban" un Afganistānas valdību. Tomēr ziņojums bija teksta, nevis video vai audio formātā, kas veicināja baumas, ka līderis ir vai nu miris, vai rīcībnespējīgs.

Mulla Omars:

  • Dzimis 1960. gadā ciemā Kandahāras provincē.
  • Astoņdesmitajos gados karojis pret padomju okupāciju, guvis šrapneļa ievainojumu labajā acī.
  • Nodibinājis ciešas saites ar "Al Qaeda" līderi Osamu bin Ladenu.
  • 1996. gadā kļūst par "Taliban" kustības "augstāko vadītāju".
  • 2001. gadā ASV vadītajā iebrukumā gāzta viņa valdība. Par Omara galvu izsludināta 10 miljonu dolāru atlīdzība.
  • Šogad "Taliban" publicēja Omara biogrāfiju, kurā apgalvots, ka līderim nepieder māja, nav kontu ārvalstu bankās un ka viņam ir "īpaša humora izjūta". 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!