Foto: AFP/Scanpix/LETA
Pagājušajā nedēļas nogalē Tanzānijā 22 gadu vecumā mūžībā aizgāja siāmas dvīnes Marija un Konsolata Mvakikuti. Viņas bija iemantojušas atpazīstamību ne tikai savā valstī, bet arī citviet kontinentā, un soctīklus šonedēļ pārpludinājuši līdzjūtības un sēru pilni ieraksti, tostarp no valsts prezidenta Džona Magufuli.

Dvīnes mirušas no elpošanas komplikācijām, kuras savukārt izraisījuši sirdsdarbības traucējumi. Viņas slimnīcā nonākušas jau pērnā gada decembrī, bet līdz pagājušajai sestdienai ārsti cīnījušies par meiteņu dzīvībām.

Mvakikuti māsu ķermeņi bija savienoti no nabas uz leju, viņām bija viens plaušu komplekts un kopīgas nieres, taču sirds katrai bijusi sava. Dvīņu vecāki gājuši bojā īsi pēc meiteņu piedzimšanas, un viņas ar vietējās pašvaldības un privātu ziedotāju līdzekļiem audzinājusi kristiešu labdarības organizācija "Maria Consolata".

Par spīti savam stāvoklim, abas meitenes studējušas, lai kļūtu par skolotājām. Iringas pilsētā esošā Ruaha Katoļu universitātes pārstāvji medijiem pat norādījuši, ka labo sekmju dēļ viņas saņēmušas stipendijas. Tagad dvīņu piemiņai universitātē tikšot dibināts centrs cilvēku ar invaliditāti atbalstam.

Svētdien pēc sēru vēsts izskanēšanas prezidents Magufuli norādījis, ka bijis apbēdināts par abu jauno sieviešu nāvi. Savukārt Tanzānijas veselības ministre Umī Mvalimu tviterī atzīmēja, ka dvīnes "karu izkarojušas līdz beigām", raksta "Africa News".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!