Foto: stock.xchng

Tartu otrdien sākušās NATO Transformācijas pavēlniecības kiberaizsardzības mācības, kurās piedalīsies vairāk nekā 700 informācijas tehnoloģiju un tieslietu eksperti, kā arī valdības amatpersonas no 25 NATO dalībvalstīm un partnervalstīm.

Mācību "Cyber Coalition 2017" mērķis ir pārbaudīt dalībvalstu un partnervalstu spējas izturēt dažādus kiberuzbrukumus gan nacionālā, gan starptautiskā līmenī, vēsta Igaunijas Aizsardzības spēku preses dienests. Mācības norisināsies līdz piektdienai.

Mācībās tiks izspēlēti kiberuzbrukumi datortīkliem, mobilo sakaru sistēmām, industriālajām sistēmām un militārajām komandsistēmām, atklāja Igaunijas pulkvežleitnants Andress Kūsks.

"Mācību uzdevumi būs ļoti reālistiski," sacīja Kūsks, piebilstot, ka visas dalībvalstis un partnervalstis risinās tos savās mājās.

Mācībās piedalīsies NATO štābi un iestādes, alianses dalībvalstis un partnervalstis Somija, Zviedrija, Šveice un Īrija, kā arī pārstāvji no Eiropas Savienības (ES).

Mācībās piedalīsies arī pārstāvji no Igaunijas Aizsardzības ministrijas, Igaunijas Informācijas sistēmu pārvaldes (RIA), Aizsardzības līgas "Kaitseliit" kiberaizsardzības vienības, NATO kiberaizsardzības izcilības centra un vairākām citām institūcijām.

No visām kiberdrošības mācībām, ko NATO organizējusi, "Cyber Coalition 2017" piedalās vislielākais valstu skaits.

Mācībās ir aptuveni 700 dalībnieku, no kuriem 100 atrodas Tartu, bet pārējie savās valstīs.

Pirmās šādas mācības notika 2008.gadā Beļģijā. Igaunijā šīs mācības notiek jau piekto reizi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!