Foto: AFP/Scanpix

Ikviena pasaules lielvara savas globālās ietekmes saglabāšanai līdzās diplomātiskajam dienestam un armijai uztur īpašas institūcijas, kuru uzdevums ir izgudrot jaunas tehnoloģijas. ASV, būdama pasaules ietekmīgākā valsts, uztur neskaitāmas militārās bāzes, kurās visticamāk šobrīd tiek izmēģināts tas, ko mēs iepazīsim vien pēc daudziem gadiem.

Šādu bāžu attīstību savulaik veicināja Aukstā kara gaisotne, ASV un PSRS cenšoties vienai otru apsteigt jaunu, galvenokārt militāriem uzdevumiem paredzētu tehnoloģiju izstrādē. To lielā noslēgtība no apkārtējās vides, retās fotogrāfijas, kā arī skopā informācija par to darbību veicinājušas dažādu fantastikas un paranormālību stāstu veidošanos.

Tostarp visai populārs ir uzskats, ka šajās bāzēs tiek veidots pamats jaunas pasaules valdības veidošanai, kā arī slēpti citplanētieši. Piedāvājam iepazīt zināmākās no slepenajām ASV militārajām bāzēm:

Foto: Reuters/Scanpix

Ohaio štatā atrodamā Raita Patersona Gaisa spēku bāze ir vērienīgs "militāro smadzeņu" centrs. No 28 000 tajā strādājošo cilvēku, tikai 6000 ir kareivji, kas liek domāt, ka lielākais vairums ir nodarbināti tieši pētniecībā.

Lai gan šī bāze ir slavena konspirāciju teoriju cienītāju vidū, kuri uzskata, ka pēc Rouzvelas avārijas slepenajā angārā 18 tiek glabāti citplanētiešu līķi, visticamāk lielajai slepenībai, kas tiek uzturēta attiecībā uz lielu daļu tās teritorijas, ir cits skaidrojums.

Tostarp šajā bāzē tiek izstrādāti un testēti pasaulē mazākie bezpilotu lidaparāti. Fotogrāfijā redzamais bezpilota helikoptera prototips vēl esot salīdzinoši liels, jo jaunākās tehnoloģijas ļaujot radīt arī kukaiņa izmēra lidaparātus.

Citas slepenās bāzes:

Foto: Arhīva foto

Kolorādospringsas tuvumā esošā  Šajānas kalna Gaisa spēku stacija ir īstā kalnā izraktu tuneļu un bunkuru tīkls. Galvenokārt tā paredzēta kā Kanādas un ASV kopīgi veidotā Ziemeļamerikas Gaisa aizsardzības komandcentra galvenā mītne.

Tomēr līdzās šai mītnei kalnā kopš Aukstā kara laikiem ierīkota arī atombumbu droša patvertne. Tajā 30 dienas bez problēmām var uzturēties līdz pat 800 cilvēkiem. Zināms arī par citiem tuneļiem, kas atrodas kalnā, taču ierobežotās pieejas dēļ publiski nav zināma to nozīme.

Citas slepenās bāzes:


Reivenas klints jeb "Bāze R" tiek dēvēta par apakšzemes Pentagonu. Šajā Pensilvānijas štata klintīs iebūvētajā bāzē ir izveidots ASV bruņoto spēku ārkārtas vadības centrs, kurš darbu spēj turpināt arī atomkara gadījumā.

"Bāze R" esot plānota kā valsts vadības centrs Trešā pasaules kara gadījumā. Tās izbūve sākusies jau 1948. gadā.

Bāzes tagadējais pielietojums ir neskaidrs, ļaujot attīstīties visdažādākajām konspirācijas teorijām. Tās veicina arī fakts, ka bāzes tuvumā nedarbojas nekādi mobilie sakari.

Citas slepenās bāzes:

Foto: Kadrs no video

Virdzīnijas štatā blakus nelielajam Blūmontas ciematiņam atrodas Vedera kalna Ārkārtas operāciju centrs. ASV iekšzemes drošības departamentam pakļautā iestāde ir galvenais centrs valsts pārvaldes daba turpināšanai ārkārtas gadījumos.

Lai gan šajā vietā valsts ārkārtas komunikāciju centrs izbūvēts jau Otrā pasaules kara laikā, par to plašāka sabiedrība nejauši uzzināja tikai 70. gados, kad tās tiešā tuvumā nogāzās pasažieru laineris.

Viens no šīs institūcijas galvenajiem uzdevumiem ir glābt dzīvības valsts augstākajām amatpersonām, kas ļāvis attīstīties spekulācijām, ka 50. gados izbūvētā apakšzemes bāze jeb Zona B esot veselas pilsētas izmēros.

Citas slepenās bāzes:

Foto: Arhīva foto

Fortdetrika jeb ASV armijas medicīniskais komandcentrs izveidots Otrā pasaules kara sākumā. Mūsdienās daļa no šīs bāzes joprojām ir slepena.

Zināms, ka tūlīt pēc bāzes izveidošanas sākās darbs pie bioloģisko ieroču izstrādes, tostarp dažādu mikrobu testēšana. Šīs bāzes zinātnieku vadībā 50. un 60. gados bioloģisko ieroču nekaitīgie līdzinieki slepeni izmēģināti arī uz Sanfrancisko iedzīvotājiem.

Citas slepenās bāzes:

Foto: Arhīva foto

Jūtas štata Sālsezera tuksnesī atrodamo Dagvejas testēšanas bāzi aizsargā ne tikai kareivji, bet arī dabīgi kalnu masīvi.

Oficiāli ir zināms, ka šajā vietā tiek testēti ķīmiskie un bioloģiksie ieroči. Tomēr bāzes stingrā apsardze, tās milzīgā teritorija, kā arī skopā pieejamā informācija par to veicinājusi spekulācijas, ka bāzē notiek arī lāzerieroču, lidaparātu un citu tehnoloģiju izmēģinājumi.

Citas slepenās bāzes:

Foto: Arhīva foto

Zona 51 jeb Edvardsa Gaisa spēku bāzes "speciālā lidosta" ir viena no visu laiku zināmākajām un pat populārākajām slepenajām vietām uz mūsu planētas. Tomēr par to joprojām nav zināms gandrīz nekas, ja neskaita to, ka šeit atrodas vairāki simti ēku, kā arī viens no pasaules garākajiem skrejceļiem.

NLO fani ir pārliecināti, ka šajā teritorijā savulaik nogāzās lidojošais šķīvītis, un no šīs ASV spēku bāzes joprojām notiek saziņa ar citām planētām.

Tomēr citas, jau reālākas spekulācijas, lēš, ka tieši šeit 40. gados notikuši pirmie pazemes atombumu izmēģinājumi. Savukārt vēlākos gados šī ideāli līdzenā Nevadas tuksneša daļa izmantota visu jaunāko lidaparātu testēšanai.

Citas slepenās bāzes:

Foto: Arhīva foto

Tiek uzskatīts, ka jau gandrīz četrus gadu desmitus visi slepenākie ASV lidaparāti tapuši tikai 100 kilometrus no Losandželosas. Ļoti iespējams, ka viss, kas jebkad ir izmēģināts Zonā 51, ir uzbūvēts Rūpnīcā 42.

Gandrīz 2400 hektārus plašajā teritorijā izvietotā "Rūpnīca 42" ir viena no visu laiku apsargātākajām vietām. Pat par automašīnas novietošanu pārāk tuvu šai iežogotajai teritorijai varot saņemt bargus sodus.

Citas slepenās bāzes:

HAARP jeb Augstas frekvences aktīvās polārblāzmu izpētes programmas centrs Aļaskā uzbūvēts tikai 1993. gadā. Oficiāli tas radīts, lai zinātnes vārdā caur jonosfēru sūtītu augstas frekvences signālus.

Šī šķietami nemilitārā struktūra gan raisījusi dažādus minējumus par tās patiesajiem mērķiem, jo tās galvenie finansētāji ir ASV Gaisa spēki, ASV Jūras spēki un ASV Aizsardzības ministrijas pakļautībā esošā Aizsardzības attīstīto projektu aģentūra.

Konspirāciju teoriju mīlētāji uzskata, ka ar HAARP palīdzību iespējams kontrolēt laika apstākļus, ietekmēt cilvēku domas, notriekt satelītus un uzraudzīt visa veida komunikāciju visā pasaulē.

Citas slepenās bāzes:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!