Foto: AFP/Scanpix

Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja pirms "Brexit" referenduma brīdinājusi ASV investīciju bankas "Goldman Sachs" pārstāvjus, ka izstāšanās no Eiropas Savienības (ES) veicinās uzņēmumu izceļošanu no Lielbritānijas, liecina izdevuma "The Guardian" rīcībā nonākuši sarunas ieraksti.

Mēnesi pirms 23. jūnija referenduma, kad vairums britu nobalsoja par izstāšanos no ES, Meja, tiekoties ar "Goldman Sachs" norādīja, ka viņu māc bažas par iespējamā "Brexit" sekām.

Vēl būdama Lielbritānijas iekšlietu ministres amatā, viņa Londonas Sitijas baņķieriem stāstīja, ka labprāt vēlētos, lai Lielbritānija paliktu ES, un, lai balsotāji vērtos nākotnē, nevis pagātnē.

"Ekonomiskie argumenti ir skaidri. Manuprāt, atrašanās 500 miljonu tirdzniecības blokā mums ir nozīmīga. Uzskatu, ka daudzi investori iegulda Lielbritānijā tikai tāpēc, ka tā ir ES biedrs," teikusi Meja.

"Ja mēs nebūtu Eiropā, domāju, ka firmas un uzņēmumi izvērtētu, vai labāk attīstīties kontinentālajā Eiropā, nevis Lielbritānijā," izteikusies Meja.

Šie izteikumi ir pretrunā ar pēdējo nedēļu laikā Mejas aizstāvēto pozīciju, ka Konservatīvā partija imigrācijas samazināšanu vērtē augstāk par vienoto tirgu. Uzrunā partijas konferencē premjerministre norādīja, ka britu uzņēmumiem jābauda maksimāla brīvība, lai darbotos vienotajā tirgū, taču ne tad, ja tas nozīmē kontroles zaudēšanu par migrāciju un pakļaušanos Luksemburgas tiesnešiem.

"The Guardian" rīcībā nonākušajos ierakstos Meja arīdzan teikusi, ka atrašanās Eiropā garantē lielāku Lielbritānijas drošību.

Aprīlī Meja ieskicēja, ka "Brexit" varētu ietekmēt ES vienotā tirgus attīstību, taču 26. maija sarunā "Goldman Sachs" viņa daudz konkrētāk vērtējusi riskus un iespējamo notikumu attīstību. "The Guardian" vērtē, ka Meja pirms referenduma bijusi atturīga un reti argumentējusi par labu palikšanai ES.

Meja arī uzstājusi uz "Brexit" īstenošanu. Viņa apsolījusi, ka Lisabonas līguma 50. pants, kas aizsāks vismaz divus gadus ilgu Lielbritānijas izstāšanās procesu no ES, tiks iedarbināts līdz 2017. gada martam.

Ziņots, ka jūnijā britu ar nelielu pārsvaru referendumā nobalsoja par izstāšanos no ES. Spēcīgs atbalsts palikšanai ES bija Londonā un Skotijā, taču šos rezultātus aizēnoja skeptiskie balsotāji Anglijas ziemeļos.

Drīz pēc tam no amata atkāpās premjerministrs Deivids Kamerons, kurš bija referenduma ierosinātājs, bet pats aģitēja par palikšanu ES.

Kamerona vietā stājās par jauno dzelzs lēdiju sauktā Meja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!