Foto: AP/Scanpix

Krievijas tiesa atzinusi par likumīgu notiesājošo spriedumu pret opozicionāru Alekseju Navaļniju par līdzekļu piesavināšanos tā sauktajā "Kirovļes" lietā. Tas nozīmē, ka spriedums ir stājies spēkā, un ka ir liegts Navaļnijam kandidēt 2018. gada prezidenta vēlēšanās.

Kirovas apgabala tiesa bez izmaiņām atzina par likumīgu Kirovas Ļeņina rajona tiesas 8. februāra spriedumu, ar kuru Navaļnijs atzīts pat vainīgu un notiesāts ar piecu gadu nosacītu cietumsodu, bet uzņēmējs Pjotrs Oficerovs ar četru gadu nosacītu ieslodzījumu, ziņo raidsabiedrības BBC krievu valodas dienests.

Apsūdzēto advokātu prasība iepriekšējo spriedumu atcelt nozieguma sastāva trūkuma dēļ ir noraidīta. Navaļnija aizstāvis Vadims Kobzevs, norādot, ka tiesa bija politizēta, paziņoja, ka lēmums tiks pārsūdzēts Eiropas Cilvēktiesību tiesā, ziņo portāls "Meduza".

Tikmēr Navaļnija priekšvēlēšanu štāba pārstāvis paziņoja, ka politiķis tik un tā turpinās priekšvēlēšanu kampaņu, kas neesot atkarīga no tiesas lēmuma.

"Navaļnija prezidenta vēlēšanu kampaņa nekādā veidā nav atkarīgā un nav bijusi atkarīga no sprieduma "Kirovļes" lietā. Mēs, protams, to turpinām, neskatoties uz šo lēmumu, bet saskaņā ar viņa juridiskajām un morālajām tiesībām balotēties, par ko mēs cīnīsimies," paziņoja štāba vadītājs Leonīds Volkovs.

Tā saucamajā "Kirovļes" lietā Navaļnijam, kurš 2009. gadā bijis Kirovas apgabala gubernatora ārštata padomnieks, un uzņēmējam Pjotram Oficerovam tiek inkriminēta izlaupīšana lielos apmēros.

Navaļnijs tika apsūdzēts par savas ietekmes izmantošanu, lai piespiestu toreizējo uzņēmuma "Kirovļes" ģenerāldirektoru Vjačeslavu Opaļevu noslēgt neizdevīgu līgumu par kokmateriālu piegādi Vjatkas mežrūpniecības uzņēmumam, kuru vadīja Oficerovs. Rezultātā "Kirovļes" esot savu preci pārdevis par cenu, kas ir zemāka par tirgus vērtību, radot 16 000 000 rubļu lielus zaudējumus.

Navaļnijs šo lietu sauc par politiski motivētu.

Jau 2013. gadā tiesa Navaļniju un Oficerovu atzina par vainīgiem un piesprieda reālu cietumsodu, ko drīz aizstāja ar nosacītu ieslodzījumu. Eiropas Cilvēktiesību tiesa, kur Navaļnijs pārsūdzēja lēmumu, tiesas procesā saskatīja pārkāpumus. Augstākā tiesa tad spriedumu atcēla un nosūtīja atkārtotai izskatīšanai.

2017. gada 8. februārī tiesa Navaļniju un Oficerovu atkal atzina par vainīgiem.

Navaļnijs, kurš ir pieteicis savu kandidatūru cīņai par Krievijas prezidenta krēslu 2018. gada vēlēšanās, ar savu korupcijas atmaskošanas darbību ir piesaistījis ievērojamu atpazīstamību.

Pēc Navaļnija vadītā fonda pētījuma, kurā premjerministrs Dmitrijs Medvedevs apsūdzēts vērienīgā korupcijā, Navaļnijs 26. martā spējā sapulcināt cilvēkus visā valstī uz gadiem Krievijā neredzēti lieliem protestiem.

Navaļnijs tika aizturēts un arestēts uz 15 diennaktīm. Pēc atbrīvošanas no ieslodzījuma Navaļnijs izplatīja aicinājumu pulcēties uz jauniem protestiem 12. jūnijā.

.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!