Foto: AP/Scanpix

Maksavas tiesa ceturtdien atzinusi par ekstrēmistiskiem pankgrupas “Pussy Riot” videoklipus, to skaitā arī “panku lūgšanas” Maskavas Kristus Pestītāja katedrālē ierakstu. Tas nozīmē, ka saskaņā ar likumu, pēc sprieduma stāšanās spēkā videoieraksts interneta resursos ir jābloķē, vēsta aģentūra “RIA Novosti”.

Tiesas spriedumā norādītas arī vairāku interneta resursu IP - adreses, kuras jāpievieno vietņu "melnajam sarakstam", jo tajās apskatāmi par ekstrēmistiskiem atzītie ieraksti.

Divas "Pussy Riot" dalībnieces par februārī Kristus Pestītāja katedrālē sarīkoto akciju ir notiesātas ar divu gadu cietumsodu, bet vēl vienai grupas dalībniecei piespriests nosacīts ieslodzījums.

Šādu videoklipu brīva pieejamība var izraisīt reliģiskās nesaskaņas un tie pārkāpj cilvēku tiesības, uzsvēra prokurors.

Pilns tiesas spriedums ar lēmuma pamatojumu būšot pieejams vēlāk.

Prokurors tiesas laikā norādīja, ka izmeklēšanas gaitā noskaidrotas vietnes, kurās ievietoti "Pussy Riot" videoklipi, kuri psiholoģiski lingvistiskajā analīzē atzīti par ekstrēmistiskiem, klāsta "RIA Novosti".

Krievijas Kulturoloģijas institūta Eksperti, uz kuriem atsaucās tiesa, atzinuši, ka konkrētias videoklips ir slēpts aicinājums uz masu nekārtībām, kā "Okupē Volstrītu" vai arābu valstu protestiem.

"Delfi", atsaucoties uz aģentūru BNS, jau vēstīja, ka piecas "Pussy Riot" dalībnieces spilgtu krāsu sejas maskās 21.februārī Maskavas Kristus Pestītāja katedrālē uzkāpa priesteriem paredzētā vietā un izpildīja "panku lūgšanu" pret Vladimiru Putinu, kurš tolaik bija premjerministrs, bet tagad ir prezidents.

Par piedalīšanos šajā akcijā martā tika aizturētas trīs grupas dalībnieces Nadežda Tolokoņņikova, Jekaterina Samuceviča un Marija Aļohina. 17.augustā Maskavas Hamovņiku rajona tiesa viņas atzina par vainīgām huligānismā, rupjā sabiedriskās kārtības pārkāpšanā un naida izrādīšanā pēc reliģiskām pazīmēm, par ko viņām piesprieda divu gadu cietumsodu, lai gan prokuratūra prasīja triju gadu cietumsodu.

Maskavas pilsētas tiesa, 10.oktobrī izskatot grupas " Pussy Riot" dalībnieču kasācijas sūdzību, nolēma Aļohinai un Tolokoņņikovai atstāt spēkā divu gadu cietumsodu, bet Samuceviču atbrīvot, aizstājot viņai reālu brīvības atņemšanu ar nosacītu sodu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!