Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Tiesvedība varētu beidzot atklāt "bitcoin" radītāja Satoši Nakamoto, kuram pieder gandrīz miljons digitālo monētu 10 miljardu ASV dolāru vērtībā, patieso identitāti. ziņo ārvalstu medijs "Vice News".


Tiesvedība sākta pret Kreigu Vraitu, kurš publiski apgalvojis, ka ir Nakamoto. Viņš 2016. gadā paziņoja, ka ir pasaules vērtīgākās kriptovalūtas radītājs, taču viņa paziņojumu cilvēki uztvēra skeptiski, ziņo medijs. Pēc tam Vraits, kriptogrāfs no Austrālijas, pazuda no sabiedrības acīm, bilstot, ka nesniegs vairāk pierādījumu savam apgalvojumam. Tagad eksperti uzskata, ka tiesvedība, kurā prasītājs ir Vraita partnera Deiva Kleinmana ģimene, apstiprinās patieso Nakamoto identitāti.

Kleimans bijis datorzinātnieks un kiberdrošības eksperts, kuru daudzi bija identificējuši kā iespējamo "bitcoin" izgudrotāju. Lietas materiālos apgalvots, ka Vraits nozadzis 1 100 111 "bitcoin" monētas, kas piederējušas Kleinmanam. Pašlaik šo monētu tirgus vērtība sasniedz 10,236 miljardus ASV dolāru. Tāpat prasītājs tiesā apgalvo, ka Vraits nelikumīgi, tīši un ļaunprātīgi piesavinājies Kleinmana īpašumā esošos komercnoslēpumus, kas attiecas uz tehnoloģijām.

Vraits sociālajā tīklā "Twitter" paudis savu viedokli par tiesas prāvu: "Alkatība".

Medijs noskaidrojis, ka Kleinmans – bijušais ASV armijas helikopteru tehniķis - pēc smagas motocikla avārijas bijis paralizēts un pārvietojies ratiņkrēslā. 2003. gadā viņš saticis Vraitu tiešsaistes kriptogrāfijas forumā. Saskaņā ar lietas materiāliem abi kopā strādājuši pie projekta, kurā izklāstīts kā darbojas "bitcoin" un blokshēms. Šis projekts 2008. gadā publicēts ar pseidonīmu Satoši Nakamoto. 2011. gadā abi arī izveidojuši Floridā bāzētu uzņēmumu "W&K Info Defense Research LLC", kas darbojās kiberdrošības jomā.

Tomēr lietas materiāli arī norāda, ka "nav skaidrs, vai Kreigs vai Deivs, vai abi izveidojuši "bitcoin"". Tāpat materiālos teikts, ka abi izvēlējušies savu saistību ar "bitcoin" slēpt no savām ģimenēm un draugiem. "Nenoliedzams, ka abi bijuši iesaistīti "bitcoin" izveidē, un no 2009. gada līdz 2013. gadam uzkrājuši lielu daudzumu "bitcoin"," atsaucoties uz lietas materiāliem, vēstī medijs.

Kleinmans nomira 2013. gadā pēc ilgstošas cīņas ar smagu slimību, dažus mēnešus pirms kriptovalūta kļuva populāra. Kleinmana nāves brīdī neviens no viņa ģimenes nezināja, cik lielā mērā viņš iesaistījies "bitcoin" veidošanā, vai ka viņš kriptovalūtā uzkrājis lielu summu. Tiesā tiek apgalvots, ka Vraits izmantojis šo faktu, lai piesavinātos Kleinmanam piederošās "bitcoin" monētas, viltojot vairākus līgumus, kas paredzēja nodot aktīvus Vraitam vai viņa kontrolētajiem uzņēmumiem. Vraits, izmantojot speciālu programmu, viltojis Kleinmana parakstu, apgalvots tiesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!