Foto: Sputnik/Scanpix/LETA
ASV valsts sekretārs Rekss Tilersons otrdien nodēvējis Krievijas jaukšanos pagājušā gada ASV prezidenta vēlēšanās par "hibrīdo karadarbību".

ASV izlūkdienesti jau labu laiku atpakaļ secināja, ka Kremlis mēģināja ietekmēt ASV vēlētājus ar kiberuzbrukumu un propagandas palīdzību. Taču ASV prezidentu Donaldu Trampu sadusmojusi doma, ka Krievija kaut kādā veidā sekmējusi viņa uzvaru pār demokrātu kandidāti Hilariju Klintoni.

Riskējot no jauna saasināt šo lietu, Tilersons gada nogales vēstījumā Valsts departamenta darbiniekiem un diplomātiem brīdināja Maskavu par tās uzvedību.

Tilersons sacīja, ka Tramps vienmēr apgalvojis, ka tādām valstīm kā ASV un Krievija svarīgi uzturēt "produktīvas attiecības".

"Bet šodien tā nav, un mēs visi zinām kāpēc," viņš piebilda.

"Krievija izvēlējās iebrukt suverēnā valstī, Ukrainā. Krievija izvēlējās caur hibrīdo karadarbību iejaukties demokrātiskajā procesā šeit un līdzīgi darījusi arī citās valstīs," sacīja Tilersons.

Kāda augsta ranga Valsts departamenta amatpersona, jautāta, vai Baltā nama un Tilersona uzskati sakrīt, sacīja: "Nu, viņš ir valsts sekretārs un viņš tā pateica."

Tilersons sacīja, ka Vašingtonai un Maskavai ir izdevies atrast kaut kādu kopēju pamatu centienos panākt mieru Sīrijā, taču citos jautājumos abas valstis ir tālu viena no otras.

Līdzīgi kā pagājušajā nedēļā Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) sanāksmē Vīnē, Tilersons norādīja, ka Krievijas iejaukšanās Ukrainā pašreiz ir galvenais šķērslis abu valstu attiecību uzlabošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!