Foto: AFP/Scanpix

20 gadus ilgušie centieni apturēt Ziemeļkorejas kodolieroču izstrādāšanas ambīcijas ir cietuši neveiksmi, un tādēļ ir vajadzīga jauna pieeja, ceturtdien atzinis ASV valsts sekretārs Rekss Tilersons.

"Domāju, ka ir svarīgi par neveiksmi cietušiem atzīt pēdējo 20 gadu politiskos un diplomātiskos centienus panākt Ziemeļkorejas novešanu līdz punktam, kad tā sāk atbrīvoties no kodolieročiem," Tilersons norādīja kopīgā preses konferencē ar Japānas ārlietu ministru Fumio Kisidu.

"Saskaroties ar pieaugošiem draudiem, ir skaidrs, ka vajadzīga jauna pieeja," piebilda valsts sekretārs.

Viņš arī apliecināja, ka ASV turpinās cieši sadarboties ar Japānu un Dienvidkoreju, pretojoties Ziemeļkorejas radītajiem draudiem. "Ziemeļkorejai un tās tautai nav jābaidās no Savienotajām Valstīm vai tās kaimiņiem," skaidroja Tilersons, liekot saprast, ka kritika ir vērsta pret režīmu Phenjanā.

Valsts sekretārs arī aicināja Ķīnu, kur viņam paredzēts viesoties sestdien, izdarīt lielāku spiedienu uz Ziemeļkoreju.

"Mēs uzskatām, ka viņiem ir jāspēlē ļoti nopietna loma," uzsvēra Tilersons, "Mēs apspriedīsimies ar Ķīnu arī par citām darbībām, ko tai vajadzētu uzsākt."

Tilersons preses konferencē arī atzina, ka ASV Valsts departamenta finansējums nevar turpināties pašreizējā līmenī. "Pavisam noteikti Valsts departamenta tēriņi ir bijuši neilgtspējīgi," viņš paziņoja.

Tilersons tā reaģēja uz ASV prezidenta Donalda Trampa plāniem samazināt Valsts departamenta budžetu par 28%.

"Mēs izdarīsim daudz ar mazāku skaitu dolāru," uzsvēra valsts sekretārs, gan piebilstot, ka tas nebūs viegli. "Es labprātīgi pieņemu izaicinājumu, ko prezidents mums ir izteicis," norādīja Tilersons, "Ar lielām cerībām un ar ikviena palīdzību Valsts departamentā mēs nākotnē amerikāņiem panāksim daudz labāku rezultātu."

Tilersons norādīja, ka Valsts departamenta līdzšinējais finansējums sasniedzis vēsturē vēl nepieredzētu līmeni, ko nevar neatzīt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!