Foto: Reuters/Scanpix

Mali islāmistu nemiernieki, kas Francijas armijas vadītās militārās operācijas dēļ atkāpušies no senās tuksneša pilsētas Timbuktu, pirms aiziešanas aizdedzinājuši bibliotēku, kurā atradās tūkstošiem ārkārtīgi vērtīgu senu manuskriptu, daži no tiem datēti ar 13. gadsimtu. Pilsētas mērs to nosaucis par "postošu triecienu" pasaules mantojumam, vēsta laikraksts "The Guardian".

"Tā ir taisnība. Viņi tos nodedzināja. Viņi nodedzināja arī vairākas ēkas. Bija arī kāds puisis, kurš uz ielas svinēja [franču karavīru ierašanos] un viņu arī nošāva," telefonintervijā no Mali galvaspilsētas Bamako paziņoja pilsētas mērs Halle Ousmani Cise.

Ar starptautisko teroristu tīklu "Al Qaeda" saistītie kaujinieki divas ēkas, kurās glabāti manuskripti, aizdedzinājuši sestdien, pastāstīja mērs. Nodedzināts arī rātsnams un gubernatora birojs.

Franču un Mali armijas spēki sestdien sasniedza Timbuktu vārtus un pārņēma pilsētas lidostu. Tomēr karavīri ieradušies par vēlu un nav spējuši izglābt senos ādās iesietos manuskriptus, kas bija unikāls Subsahāras Āfrikas viduslaiku vēstures avots.

"Tās ir briesmīgas ziņas. Manuskripti bija ne tikai Mali mantojums, bet arī pasaules mantojuma daļa. Iznīcinot tos, viņi apdraud pasauli. Mums ir jānogalina visi nemiernieki ziemeļos," "The Guardian" citē amatpersonu.

Manuskripti glabāti divās ēkās - vecā noliktavā un Dienvidāfrikas finansētā Ahmeda Babas institūtā. Abas ēkas ir nodedzinātas, bet mērs nevarēja atbildēt, vai ir cerības, ka daļa manuskriptu ir saglabājušies.

Vērtīgie Timbuktu manuskripti, paslēpti koka stumbros un kastēs zem smiltīm, kā arī alās, ir pārdzīvojuši gadsimtus. Lielākā daļa no tiem ir rakstīti arābu valodā, daži arī Āfrikas valodās, bet viens ebreju mēlē. Tie aptver plašu jautājumu loku, to skaitā astronomiju, dzeju, mūziku, medicīnu un sieviešu tiesības. Vecākais manuskripts datēts ar 1204. gadu, skaidro "The Guardian".

Kāds pētnieks no Ahemda Babas institūta, kurš Timbktu pameta pagājušajā gadā, pastāstīja, ka tikai daļa manuskriptu ir digitalizēta. "Tie aptver ģeogrāfiju, vēsturi un reliģiju. Mums bija viens turku valodā. Mēs nezinām, par ko tas bija," stāsta pētnieks Seido Traore.

Jau vētīts, ka vasarā islāmistu grupējuma "Ansar Dine" kaujinieki Timbuktu izpostīja vairākas senas musulmaņu svēto kapenes un draudēja iznīcināt visas senās pilsētas svētvietas.

Uzbrukumi tika sarīkoti divas dienas pēc tam, kad Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācija (UNESCO) nosauca Timbuktu pilsētu par apdraudēto pasaules mantojuma vietu Mali ziemeļos notiekošo nemieru dēļ.

Vēstīts, ka Francija jau kopš 11. decembra piedalās militārā operācijā pret islāmistu nemierniekiem Mali, kuri valsts ziemeļos bija nostiprinājušies kopš 2012. gada pavasara un turpināja ieņemt valsts kontrolētās teritorijas, dodoties galvaspilsētas Bamako virzienā.

Pēc martā notikušā valsts apvērsuma, islāmisti un tuaregu nemiernieki, izmantojot jukas, iekaroja valsts ziemeļus. Vēlāk islāmistu un tuaregu alianse izjuka. Islāmisti ieņēma šīs teritorijas galvenās pilsētas, ieviesa brutālu šariata versiju un iznīcināja senas svētnīcas Timbuktu pilsētā, izpelnoties starptautisku sašutumu, atsaucoties uz aģentūru BNS, jau vēstīja "Delfi".

Janvārī islāmistu grupējums "Ansar Dine" sāka virzīties tālāk uz dienvidiem un ieņēma nozīmīgo Konnas pilsētu. Francijas iejaukšanās konfliktā savā bijušajā kolonijā daudziem bija pārsteigums, norāda BBC.

ANO drošības padome decembrī pilnvaroja Rietumāfrikas valstu bruņotos spēkus uzsākt cīņu pret ar "Al Qaeda" saistītajiem Mali islāmistiem. Tomēr operāciju sākotnēji bija paredzēts sākt ne ātrāk kā septembrī. Tas deva iespēju islāmistiem turpināt uzbrukumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!