Vienā no Krievijas psihiatriskajām klīnikām tiek turēts izbijis ungāru kareivis, kuru Sarkanā armija saņēma gūstā 1945.gadā, otrdien ziņo britu laikraksts "Times".
75 gadus veco Andreasu Tamasu atpazina ungāru ārsts Tamass Vejers, kurš pirms desmit gadiem veica līdzīgu atklājumu vienā no Londonas veco ļaužu namiem, kurā mitinājās pirms vairākiem gadiem šajā pilsētā pazudusi sieviete, ziņo laikraksts.

Andreass Tamass gandrīz pilnībā zaudējis atmiņu karā iegūtās traumas dēļ. Viņam nav radinieku un viņš ir gandrīz aizmirsis ungāru valodu. Viņa atmiņā ir saglabājusies vienīgi valodas arhaiskā versija, kas pilna ar jau sen nelietotiem izteikumiem. Ungāru karavīrs tā arī nav iemācījies krievu valodu un ar ārstiem un citiem pacientiem sazinās ar žestu palīdzību, raksta "Times".

Pēc Vejera domām, ja Andreass Tamass atgriezīsies Ungārijā, iespējams, viņš ātrāk atcerēsies savu dzimto valodu. Pēc divām, trim nedēļām īpašas terapijas viņš varētu daļēji atgūt atmiņu. Laikrakstā uzsvērts, ka tuvākajā laikā Andreass Tomass varētu atgiezties dzimtenē.

Pēc laikrakstā sniegtās informācijas, šobrīd Tamass ir nopietni slims un pirms dažiem gadiem viņam amputēja kāju gangrēnas dēļ.

"Times" raksta, ka noslēpumainā pacienta identifikācija notika pēc Kreivijas iniciatīvas. Tā kā bez tiesas lēmuma viņš nevarēja saņemt Krievijas pasi, tiesa secināja, ka nepieciešams noskaidrot viņa personību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!