Foto: AFP/Scanpix

Ukrainas ģenerālprokuratūra piektdien paziņoja, ka tur aizdomās bijušos premjerministrus Jūliju Timošenko un Pavelu Lazarenko par parlamenta deputāta Jevgeņija Ščerbaņa slepkavības pasūtīšanu 1996.gadā.

Ģenerālprokurors Viktors Pšonka sacīja žurnālistiem Kijevā, ka Timošenko un Lazarenko par Ščerbaņa nogalināšanu samaksājuši 2,8 miljonus ASV dolāru (apmēram 1,5 miljonus latu).

Timošenko un Lazarenko gribējuši Ščerbaņu nogalināt, jo deputāts traucējis viņu biznesa interesēm gāzes tirdzniecības jomā, sacīja ģenerālprokurors.

Maksimālais sods, ko par slepkavības pasūtīšanu paredz Ukrainas kriminālkodekss, ir mūža ieslodzījums.

Ščerbaņs tika nošauts 1996.gada 3.novembrī Doņeckas lidostā pēc ierašanās no Maskavas. Apšaudē tika nogalināti arī Ščerbaņa sieva un lidmašīnas bortinženieris un mehāniķis.

Deputāta slepkavam Vadimam Bolotskiham ties 2003.gadā piesprieda mūža ieslodzījumu.

Timošenko un Lazarenko kategoriski noliedz saistību ar Ščerbaņa slepkavību.

Timošenko Harkovā izcieš 2011.gada oktobrī piespriesto septiņu gadu cietumsodu par valstij neizdevīgu līgumu slēgšanu par Krievijas gāzes piegādēm, taču, tā kā viņa sūdzas par muguras sāpēm, ir ievietota Ukrainas dzelzceļa slimnīcā. Viņa apgalvo, ka viņas notiesāšana ir politiskā vajāšana, ko īsteno Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs.

Vēl Timošenko tiek tiesāta citā lietā, kurā viņa apsūdzēta par izvairīšanos no nodokļu maksāšanas, zādzību un ienākumu ārvalstu valūtās slēpšanu laikā, kad viņa 90.gados vadīja enerģētikas uzņēmumu "United Energy Systems of Ukraine" (UESU).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!