Foto: AP/Scanpix

Nākamā ASV prezidenta Donalda Trampa izraudzītais kandidāts aizsardzības ministra amatam Džeimss Matiss brīdinājis par Krievijas prezidenta Vladimira Putina centieniem sagraut NATO, vēsta raidsabiedrība BBC.

Atvaļinātais ģenerālis Matiss norādīja, ka NATO šādu uzbrukumu nav pieredzējusi kopš 2. pasaules kara. Viņš skaidroja, ka Putins cenšas sašķelt NATO dalībvalstis.

"Pašreiz pats svarīgākais ir, lai mēs atzītu realitāti, ar ko saskaramies Putina gadījumā, un mēs redzam, ka viņš mēģina sagraut Ziemeļatlantijas aliansi," senatoriem sacīja Matiss. Mums jāsper "diplomātiskie, ekonomiskie, militārie un alianses soļi, sadarbojoties ar mūsu sabiedrotajiem, lai aizstāvētu sevi, kur tas nepieciešams," uzsvēra topošais ASV aizsardzības ministrs.

Tāpat Matiss atbalstījis ASV armijas klātbūtni Baltijas valstīs. Pēc nesen Latvijā pabijušā Republikāņu partijas senatora Džona Maakeina jautājuma par armijas spēku dislocēšanu reģionā topošais ministrs vispirms izvairījies atbildēt, bet tad atzinis, ka Baltijas reģionā tādi būtu jādislocē.

Par "Trako suni" dēvētais Matiss, kurš iesauku izpelnījies sava skarbā izteiksmes veida dēļ, apstiprināšanas gadījumā kļūs par pirmo bijušo militārpersonu pēdējos 50 gados, kurš stājies aizsardzības ministra amatā.

ASV Senāta Bruņoto dienestu komiteja ceturtdien atbalstīja likuma izņēmumu, kas ļaus atvaļināto jūras kājnieku ģenerāli Džeimsu Matisu iecelt aizsardzības ministra amatā.

Izņēmumu likumā, kas liedz par Pentagona šefu iecelt armijas virsniekus, atbalstīja 24 senatori, bet trīs balsoja pret.

Vienīgais atvaļinātais ģenerālis, kurš līdz šim bijis ASV aizsardzības ministra amatā, bija Džordžs Māršals no 1950. līdz 1951. gadam Korejas kara laikā. Māršals pirms tam bija ieņēmis ASV valsts sekretāra amatu un spēlējis svarīgu lomu, veidojot ciešākas ASV attiecības ar Rietumeiropu pēc Otrā pasaules kara.

Arī Māršala gadījumā bija pieņemts minētais likuma izņēmums.

66 gadus vecais Matiss ir Jūras kājnieku korpusa ģenerālis, kurš atvaļinājās 2013. gadā.

Tikmēr Maiks Pompeo, kuru Donalds Tramps izvēlējies Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) direktora amatam, atzina Krievijas "visai skaidros" mēģinājumus ietekmēt nesenās Savienoto Valstu vēlēšanas.

"Tā bija agresīva rīcība, ko veica Krievijas augstākā vadība," noklaušināšanas laikā Senāta Izlūkošanas komitejā norādīja Pompeo. "Tas ir ļoti reāli."

Viņš piebilda, ka Krievijas un citu valstu kiberuzbrukumi ir ilglaicīgi un ka pret tiem jāizturas ļoti nopietni, īpaši ņemot vērā šogad gaidāmās izšķirošās vēlēšanas virknē Eiropas valstu.

Ziņots, ka Rekss Tilersons, kuru jaunievēlētais ASV prezidents Donalds Tramps izraudzījies valsts sekretāra amatam, apliecinājis, ka ASV savas saistības aizstāvēt citas NATO dalībvalstis izpildīs neatkarīgi no tā, vai valstis atvēl aizsardzībai alianses ieteiktos 2 % no iekšzemes kopprodukta (IKP).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!