Foto: AFP/Scanpix/LETA

Otrdien retu četru dienu vizīti izolētajā Ziemeļkorejā sāk ANO ģenerālsekretāra vietnieks politiskajos jautājumos Džefrijs Feltmans – viņš ir sešos gados pirmā augsta ranga ANO amatpersona, kas apmeklē šo komunistisko valsti, vēsta raidsabiedrība BBC.

Bijušais ASV diplomāts un augstākā līmeņa amerikāņu amatpersona ANO Feltmans Phenjanā būs līdz piektdienai. Viņa vizīte notiek laikā, kad ASV un Dienvidkoreja aizvada līdz šim lielākās gaisa spēku mācības.

Savukārt Ziemeļkoreja 29. novembrī izmēģināja savu līdz šim jaudīgāko starpkontinentālo ballistisko raķeti, kas spējot apdraudēt visu ASV teritoriju.

Feltmans tiksies ar augsta ranga ziemeļkorejiešu amatpersonām, tostarp ārlietu ministru Ri Jongho, un runās par "abpusējo interešu un bažu jautājumiem", teikts ANO paziņojumā. Tikšanās ar vadoni Kimu Čenunu Feltmanam nav paredzēta.

Ziemeļkoreja ANO pārstāvjus uz "politisko dialogu" aicināja septembrī. Feltmana vizīte tika apstiprināta 30. novembrī – nākamajā dienā pēc Phenjanas veiktā raketes izmēģinājuma.

Pēdējā augsta līmeņa ANO amatpersonas vizīte Ziemeļkorejā notika 2011. gadā, kad Phenjanā viesojās ANO ģenerālsekretāra vietniece humānās palīdzības jautājumos Valērija Amosa.

ANO Ziemeļkorejā darbojas sešas aģentūras ar starptautisku 50 cilvēku personālu, kas sniedz pārtikas, lauksaimniecības un veselības aprūpes palīdzību.

Ziemeļkoreja ir viena no nabadzīgākajām pasaules valstīm, kur daudziem iedzīvotājiem nepietiek pārtikas, bet valdība iegulda līdzekļus kodolieroču un raķešu programmā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!