Vētras laikā apgāžoties laivām, Krievijas Karēlijas Republikas Sjamezerā gājuši bojā 14 bērni un viens pieaugušais, svētdien vēsta aģentūra "RIA Novosti".

Pavisam grupā, kas tajā dienā devusies laivu brauciena maršrutā, bijuši 47 bērni un četri pieaugušie. Ir izdevies izglābt 36 cilvēkus, 25 no tiem atrodas uz ezera salas, bet 11 Kudomas ciemā.

Pieciem bērniem pēc izglābšanas bija nepieciešama mediķu palīdzība ķermeņa atdzišanas, vieglu traumu un stresa dēļ. Viņi nogādāti slimnīcā. Bojāgājušo ķermeņi ar speciālu lidmašīnu tiks nogādāti Maskavā.

Karēlijā pirmdien izsludinātas sēras.

Grupas brauciens pa ezeru nav bijis piereģistrēts un glābēji par to nav bijuši informēti. Brauciena dalībnieki bija atpūtas kompleksā "Sjamezers" notiekošas bērnu atveseļošanās nometnes iemītnieki. Par notikušo pirmā pastāstījusi 12 gadus veca meitene, kurai izdevies izkļūt krastā.

Braucienā piedalījušies 12 līdz 15 gadus veci jaunieši. Provizoriskā informācija liecina, ka bojāgājušie ir bērni no Maskavas, paziņoja galvaspilsētas mērs Sergejs Sobjaņins.

Lai gan nelaime notikusi jau sestdien ap puspieciem vakarā pēc vietējā laika, par to medijiem tapis zināms tikai svētdien pa dienu, ziņo "The Current Time".

Par notikušo ir ierosināta krimināllieta. Jau aizturēts viens no instruktoriem, kurš pavadījis bērnu grupu. Bērni gājuši boja noziedzīgas nolaidības dēļ, par izmeklēšanas versiju ziņo portāls "Vesti.ru". Traģēdijas dienā vēja stiprums ezerā sasniedzis 13 metrus sekundē. Nāves iemesls vairumā gadījumu bijusi ķermeņa atdzišana.

Pēc visa spriežot, bojāgājušajiem bērniem nav bijušas glābšanas vestes, aģentūrai "RIA Novosti" savukārt pastāstīja bērnu tiesību ombuds Pavels Astahovs. Tie, kuriem vestes bija – ir izglābti vai izpeldējuši krastā.

Atpūtas parks "Sjamezers" tiesības rīkot bērnu nometnes ieguvis uzvarot Maskavas pilsētas Darba un sociālās aizsardzības departamenta rīkotā konkursā.

Par nometnēm atpūtas kompleksā Sjamezera krastā jau iepriekš saņemtas vecāku sūdzības, norāda "Current Time". 2015. gadā laikrakstā "Karēlijas guberņa" žēlojusies vietējā iedzīvotāja, kura uz nometni bija nosūtījusi savu meitu.

"Bērni gulēja slapjās teltīs, bet 13 gadus vecām meitenēm lika gatavot ēst uz ugunskura un mazgāt katlus. Laivu brauciena laikā instruktors kliedza uz bērniem "airējiet, kuces" un smēķēja tieši laivā, bet atpūtas vietā lika meitenēm ar akmeni atvērt konservu kārbas. Pēc atgriešanās nometnē bērniem deva pusotru stundu, lai pārģērbtos, slapjās mantas lika salikt somās un būt gataviem jaunam braucienam uz salu, bet jau uz piecām dienām," laikrakstam stāstīja sieviete.

2015. gada jūlijā vietējā avīze "Mūsu dzīve" rakstīja, ka bērni nometnē ir raudājuši un lūgušies mājās. "Runāja, ka viņi ir izsalkuši, izmirkuši un nosaluši. Daudzi pēc vairākām naktīm mitrās, aukstās teltīs nopietni saaukstējās. Man parādīja arī ar telefonu nofilmētus kadrus, kur redzams, kā vadītāji izturas pret bērniem – necenzēti izsakās, draud un lamā," rakstīja avīzes korespondents.

Karēlijas varasiestādes nekādus nopietnus pārkāpumus nometnes darbībā gan nav fiksējušas.

2012. gadā atpūtas parka direktora vietnieks tika sodīts par sarga nogalināšanu aiz neuzmanības, papildina "Current Time".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!