ASV prezidenta Donalda Trampa rīkojums par imigrācijas ierobežošanu varētu tikt īstenots, ļaujot štatu gubernatoriem izmantot Nacionālo gvardi imigrantu aizturēšanai. Tomēr portāls "Vox" vēsta, ka tā rīcībā nonācis dokuments, kas liecina, ka Trampa administrācija vēlas ieviest obligātu patvēruma meklētāju aizturēšanu, imigrantu sūtīšanu atpakaļ uz Meksiku arī tad, ja viņu gadījums vēl tiek izskatīts tiesā, kā arī atvieglot imigrantu izraidīšanu bez tiesas lēmuma gadījumos, kad tie ASV uzturas nesankcionēti.

Par plāniem imigrācijas politikas īstenošanā izmantot Nacionālo gvardi, sākotnēji vēstīja ziņu aģentūra "Associated Press". Šo informāciju Trampa administrācija ir kategoriski noraidījusi. Tomēr, kā uzsver "Vox", prezidenta administrācija nenoraidīja to, ka pats dokuments, kurā minēts šāds ierosinājums, ir patiess.

Dokuments, kā pieļauj portāls, ir sākotnējie priekšlikumi, ko par iekšlietu nozari atbildīgais ASV Tēvzemes drošības departaments apsvēris, lauzot galvu par to, kā iedzīvināt Trampa rīkojumu par robežu drošību. Ierosinājums izmantot Nacionālo gvardi imigrantu aizturēšanai ir tikai maza daļa no dokumenta, kas uzskaita plašas represijas pret imigrantiem, kas cenšas iekļūt vai jau dzīvo ASV.

Trampa rīkojums liek Tēvzemes drošības departamentam nodrošināt imigrācijas likumu pārkāpušo svešzemnieku aizturēšanu. Nopludinātajā dokumentā izskaidrots, ko tas nozīmē, proti, ikviens bez dokumentiem aizturētais ieceļotājs tiks aizturēts līdz izsūtīšanai no valsts. Memoranda melnrakstā minēts, ka imigranti būs jāpalaiž brīvībā, ja to pieprasa likums vai federālās tiesas lēmums, tāpat aizturēto uz noteiktu laiku var atbrīvot imigrācijas dienests, bet visiem citiem ieceļošana būs liegta.

"Vox" skaidro, ka dokuments varētu šķist loģisks, jo vienīgais veids, kā panākt, lai imigrants nenozustu ASV teritorija, ir viņu aizturēt. Tomēr problēma ir faktā, ka gandrīz puse no nelegālajiem imigrantiem, kas aizturēti 2016. gada rudenī, ir nepilngadīgie bez pieaugušo pavadības, kā arī ģimenes, kas ceļo kopā. Lielākoties šie bērni un ģimenes ieceļo no Centrālamerikas, un daudzos gadījumos viņi bēg no vardarbības.

Aizturējumā imigrantiem ir daudz grūtāk panākt taisnīgu lietas izskatīšanu un saņemt advokāta pakalpojumus. Tas nozīmē, ka arī gadījumos, ja persona kvalificējas patvēruma meklētāja kritērijiem, visticamāk, viņu sagaida izsūtīšana, atkal nonākot nāves briesmās. Nogādāt cilvēkus vietās, kur viņu dzīvības ir apdraudētas, ir starptautisku normu pārkāpums.

Līdzšinējā tiesu prakse ierobežo valdības iespējas aizturēt ģimenes. Nopludinātajā dokumenta melnrakstā minēta iecere atcelt bijušā ASV prezidenta Baraka Obamas rīkojumu, kas atļāva imigrantiem netikt aizturētiem, ja tie iesnieguši oficiālu pieteikumu, nevis slepus ielavījušies ASV teritorijā. Tāpat dokumentā minēts plāns apgrūtināt iesniegt patvēruma nodrošināšanas lūgumu.

Galvenā problēma, kas saistīta ar obligātu aizturēšanu, ir tā, ka atbildīgie dienesti vienkārši nav spējīgi to izpildīt, norāda "Vox". Imigrācijas dienestu telpās nav pietiekami daudz gultu, kas spētu izmitināt visus aizturētos. Turklāt imigrantiem aizturējumā var nākties gaidīt vairākus gadus, līdz viņu lietas tiks izskatītas.

Trampa izdotais rīkojums paredz, ka problēmu varētu risināt, aizturētos nekavējoties izsūtīt uz teritoriju, no kuras tie nākuši. Neraugoties uz to rīkojuma ieviešanas melnraksts paredz visu Centrālamerikas imigrantu sūtīšanu uz Meksiku, kas nozīmē, ka daudzi šī reģiona iedzīvotāji "iestrēgtu" Meksikā.

Medijs uzsver, ka noteikti nevar pieņemt, ka Meksikai šāda politika būs pieņemama un ka tā ļaus uz savu teritoriju izsūtīt citu valstu pilsoņus.

Tāpat iecerēts, ka gadījumos, ja imigranti nevarēs pierādīt, ka uzturējušies ASV ilgāk par 90 dienām, viņi tiks deportēti bez tiesas.

Noplūdušajā dokumentā tiek minēti vairāki varianti tam, kā apiet imigrācijas tiesas, lai varētu izsūtīt cilvēkus no valsts bez sprieduma. Melnrakstā kā variants tiek piedāvāts rīkojums, ko sauc par "paātrināto pārvietošanu" – šis process jau tagad tiek likts lietā, lai izsūtītu ikvienu, kas notverts 100 jūdžu attālumā no robežas un nespēj pierādīt, ka atradies ASV ilgāk par 14 dienām. Taču, ja tiks pieņemtas dokumentā rosinātās normas, tad šādi izturēties varēs pret ikvienu imigrantu neatkarīgi no tā, kur ASV teritorijā imigrants atrodas, ja tie nespēs pierādīt, ka ASV atradušies ilgāk par 90 dienām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!