Foto: F64
Politisko konsultāciju firma "Cambridge Analytica", kas pērnā gada rudenī ieguva slavu, palīdzot panākt Donalda Trampa ievēlēšanu ASV prezidenta amatā, tagad noliedz savu sākotnēji pausto informāciju, ka tā vadījusi kampaņu, kas speciāli veltīta latviešu un krievu tautību sanaidošanai Latvijā.

Londonā bāzētā "SCL Group", kas ASV pazīstama kā "Cambridge Analytica", ir piedalījusies vēlēšanu kampaņu konsultēšanā četru kontinentu valstīs, tostarp Latvijā.

"Bloomberg", atsaucoties uz pašas kompānijas sacīto, marta beigās ziņoja, ka "Cambridge Analytica" 2006. gadā Latvijā esot vadījusi kampaņu, kuras mērķis esot bijis kurināt spriedzi latviešu un krievu attiecībās. "Pēc būtības krievi tika vainoti par bezdarbu un citām ekonomikas problēmām," tika teikts SCL dokumentos. "Cambridge Analytica" vadītājs Aleksandrs Nikss pat apstiprināja firmas lomu, sakot, ka tās pētījumos noskaidrots, ka šāda spriedze "ietekmē vēlētāju rīcību".

Taču tagad firma noliedz šādas kampaņas esamību, kā arī portālam "Delfi" pavēstīja, ka viss "Bloomberg" ziņotais esot nepatiesība.

"Cambridge Analytica" pārstāvis Niks Fīvets portālam "Delfi" norāda, ka "Bloomberg" martā publicētajā rakstā ir nekorekti minēts, ka "Cambridge Analytica" organizējusi kampaņu, kuras mērķis esot bijis kurināt spriedzi latviešu un krievu attiecībās.

"Tā nav taisnība," portālam "Delfi" uzsver politisko konsultāciju firmas pārstāvis. Viņš uzsver, ka firma aicinājusi "Bloomberg" atsaukt savus apgalvojumus.

"Cambridge Analytica" pārstāvis skaidro, ka firma esot veikusi "standarta politisko pētījumu projektu Latvijā, lai izprastu sociālās, kultūras, ekonomiskās un ideoloģiskās faktorus." Tāpat viņš atzīst, ka ziņojumā tikusi norādīta etniskā spriedze, kas esot starp divām tautībām, bet "nevienā brīdī netika minēts, ka tā būtu jāpielieto, lai kurinātu spriedzi."

"Protams, ka "SCL" neveica kampaņu, kas veltīta, lai kurinātu spriedzi latviešu un krievu attiecībās. Tieši otrādi - mēs ziņojumā pozicionējām labo attiecību veidošanu," portālam "Delfi" paziņoja Fīvets.

Jau vēstīts, ka "SCL" savā mājaslapā informēja, ka tā izmēģinājusi spēkus arī Latvijā, piemēram, 2010. gadā konsultējot par oligarhiem dēvētos Aināru Šleseru un Andri Šķēli, kuri toreiz pēdējo reizi iekļuva Saeimā, tomēr necilo rezultātu dēļ pie varas netika.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!