Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV Senāta starpvēlēšanās Alabamas štatā uzvarējis demokrātu kandidāts Dags Džonss (attēlā).

Sākotnējie rezultāti pēc balsu saskaitīšanas 99% vēlēšanu iecirkņu liecina, ka Džonss ieguvis 50% balsu, bet viņa konkurents no republikāņu partijas Rojs Mūrs - 48,4%, ziņo CNN un citi ASV telekanāli.

Tomēr Mūrs atteicies atzīt sakāvi, lai gan ASV prezidents Donalds Tramps, kurš starpvēlēšanās atbalstīja Mūru par spīti tam, ka viņš tiek vainots par seksuālu uzmākšanos nepilngadīgām meitenēm, jau apsveicis Džonsu ar uzvaru.

"Kad rezultāts ir tik līdzīgs, nekas nav beidzies," saviem atbalstītājiem paziņoja Mūrs, piebilstot, ka balsis joprojām tiek skaitītas.

Viņš lika noprast, ka prasīs balsu pārskaitīšanu. Taču Alabamas štata likumi noteic, ka balsis automātiski tiek pārskaitītas tikai gadījumā, ja rezultātu atšķirība ir pusprocents.

Sākotnējie rezultāti liecina, ka Džonss apsteidzis Mūru par aptuveni 1,5% balsu.

Alabamas valsts sekretārs Džons Merils telekanālam CCN sacīja, ka šajā gadījumā pastāv ļoti maza iespējamība, ka balsu pārskaitīšana varētu mainīt rezultātu.

Jau vēstīts, ka cīņa notika par senatora vietu, kura atbrīvojās, republikānim Džefam Sešonsam kļūstot par tieslietu ministru.

Tramps šajās vēlēšanās atbalstīja republikāņu kandidātu Mūru, lai gan bijušais Alabamas tiesnesis tiek apsūdzēts par seksuālu uzmākšanos nepilngadīgām meitenēm un vairums republikāņu istablišmenta pārstāvju centušies distancēties no 70 gadus vecā konservatīvā kristiešu politiķa.

Pats Mūrs ir noliedzis vairāku sieviešu apgalvojumus, ka viņš tām būtu izteicis nevēlamus seksuālus piedāvājums laikā, kad tās vēl bijušas pusaudzes.

Tomēr skandāls deva reālas izredzes viņa sāncensim 63 gadus vecajam Džonsam kļūt par pirmo demokrātu pēdējo desmitgažu laikā, kas izcīnījis senatora vietu no Alabamas.

Džonss, uzrunājot savus atbalstītājus pēc vēlēšanu rezultātu paziņošanas, sacīja, ka jūtas patiesi aizkustināts."Mēs esam parādījuši valstij veidu, kādā varam būt vienoti," sacīja Džonss.

Viņš sacīja, ka Alabama arī agrāk nonākusi krustcelēs un dažreiz izvēlējusies nepareizo ceļu, taču otrdien izdarītā izvēle bijusi pareiza.

"Uzvara ir uzvara," tviterī paziņoja Tramps. "Alabamas ļaudis ir lieliski, un republikāņiem pavisam drīz nākotnē būs vēl viena iespēja lemt par šo vietu," norādīja prezidents.

Nākamgad ASV gaidāmas Kongresa vidustermiņa vēlēšanas.

Mūra zaudējums ir vājinājis republikāņu pozīcijas Senātā, kur tiem turpmāk būs tikai vienas balss vairākums, kas, domājams, apgrūtinās republikāņu un Baltā nama likumdošanas iniciatīvu apstiprināšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!