Foto: AP/Scanpix
Pirmsvēlēšanu prognozes ASV pārliecinoši vēstīja, ka par jauno prezidentu, visticamāk, ievēlēs Hilariju Klintoni. Pēc vēlēšanām, kurās uzvarēja Donalds Tramps, rodas jautājums par turpmāko ticamību socioloģiskajām prognozēm, raksta CNN.

"Problēma bija akūta visā valsts līmenī. Kāpēc? Atbilde ir vienkārša – eksperti to vēl nezina," publikācijā norāda medijs.

Dažos svārstīgajos štatos Trampa panākumi bija pat par 8% labāki, nekā tika prognozēts pirmsvēlēšanu aptaujās, liecina socioloģisko pētījumu portāla "FiveThirtyEight" dati.

Portāla redaktors Neits Silvers skaidro: "Aptaujas neņēma vērā būtiskus demogrāfiskos rādītājus, tostarp pilnīgu Klintones atbalsta kritumu starp baltādainajiem vēlētājiem bez augstākās izglītības. Tāpat pārvērtēts bija viņas atbalsts reģionos, kur ir ievērojams spāniski runājošo iedzīvotāju skaits."

Silvera vadītais portāls prognozēja sīvāku cīņu nekā lielākā daļa ASV mediju, par ko arī tika kritizēts, taču nu saņēmis atvainošanos.

Piemēram, liberāli noskaņotais portāls "HuffingtonPost" prognozēja, ka Klintones uzvara ir lēšama ar 98% ticamību. Tagad portāla Vašingtonas biroja redaktors Raeins Grims tviterī Silveram publiski atvainojies.

"Tev bija taisnība, ka vēlēšanās bija krietni vairāk neskaidrības nekā mēs ņēmām vērā. Es atvainojos par to," sacīja Grims.

Prinstonas Universitātes profesors un vēlēšanu datu analītiķis Sams Vangs, kurš pirms vēlēšanām solīja apēst vaboli, ja Tramps spēs iegūt vairāk par 240 elektoru balsīm, intervijā CNN nu norādījis, ka, veidojot aptaujas, pieļauta ievērojama kļūme.

"Iespējams, ka nozīmīgs iemesls ir tie vēlētāji, kuri savu izvēli veica pašā pēdējā brīdī. Iespējams, viņi nemaz neapzinājās, kādas ir viņu izvēles iespējas," pieļāva Vangs.

Tikmēr "The Atlantic" skaidro, ka patiesībā aptauju prognozētie rezultāti nemaz nav tik neprecīzi. Medijs norāda, ka vēlēšanas arī noslēdzās ar Klintones pārsvaru, ja ņem vērā absolūto balsu skaitu, taču tas viņai neļāva iegūt elektoru balsu pārsvaru. Socioloģiskās aptaujas, kā atgādina "The Atlantic" , koncentrējas uz iedzīvotāju viedokļa analīzi, nevis elektoru balsu aprēķiniem.

Atgādinām, ka ASV vēlēšanu sistēma ir atšķirīga no Latvijas. Kandidāts, kurš iegūst vairākumu balsu katrā štatā, izņemot Menu un Nebrasku, iegūst visas elektoru balsis no konkrētā štata. Katrā štatā, atkarībā no iedzīvotāju skaita, ir noteikts skaits pārstāvju jeb elektoru, kuri ievēlē prezidentu.

Lai uzvarētu vēlēšanās, nepieciešams, lai par kandidātu nobalsotu vismaz 270 no 538 elektoriem. Tramps vēlēšanās ieguva 290 balsis.

Tramps par ASV prezidentu tiks inaugurēts 2017. gada 20. janvārī, Baltajā namā nomainot demokrātu Baraku Obamu, kurš bijis prezidents divus termiņus pēc kārtas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!