Foto: AP/Scanpix

ASV Demokrātu partijas vadoši kongresmeņi otrdien paziņoja, ka Baltā nama padomnieks nacionālās drošības jautājumos Maiks Flinns var būt pārkāpis likumu, saņemot maksājumus no Krievijas telekanāla RT par tā banketa apmeklēšanu, kurā bija ieradies arī Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

Demokrāti no Pārstāvju palātas sešām komitejām savā vēstulē Pentagonam pieprasīja dokumentus par to, ka Flinns pēc atvaļināšanās no ASV armijas 2014. gadā pieņēmis maksājumus no RT, kuru viņi sauc par "Krievijas valdības propagandas ieroci".

Demokrāti atsaucās uz ASV likumiem un Pentagona politiku, kas ir pret to, ka amatpersonas, tostarp atvaļināti armijas virsnieki, pieņemtu tiešus vai netiešus maksājumus no ārvalstu valdībām.

Viņi atzīmēja, ka Flinns pēc atvaļināšanās ģenerālleitnanta pakāpē regulāri parādījies RT kā komentētājs un pats sacījis, ka viņam samaksāts, lai viņš 2015. gada decembrī apmeklētu RT svētku banketu, kur viņš sēdēja blakus Putinam.

Demokrātu kongresmeņi atsaucās uz ASV Konstitūcijas Ienākumu klauzulu, kas aizliedz augstām amatpersonām saņemt naudu vai dāvanas no ārvalstīm.

"Aizsardzības ministrija ir paskaidrojusi, ka šis ierobežojums attiecas uz atvaļinātiem armijas virsniekiem, jo viņi turpina ieņemt uzticības amatus," teikts vēstulē.

Flinna pēdējais amats viņa trīs gadu desmitus ilgajā militārajā karjerā bija Aizsardzības izlūkošanas aģentūras direktors.

Tramps izraudzījās Flinnu par padomnieku nacionālās drošības jautājumos, neraugoties uz stingru kritiku par Flinna it kā tuvajām attiecībām ar Maskavu un minētā banketa fotogrāfijām, kur viņš redzams sēžot blakus Putinam.

ASV izlūkdienestu ziņojumā janvārī bija teikts, ka Kremlis cieši kontrolē RT.

Demokrātu kongresmeņi lūdza Pentagonam informāciju par Flinna komunikācijām ar Krievijas vai citu ārvalstu amatpersonām, kā arī par maksājumiem, ko viņš var būt saņēmis no ārzemju avotiem.

Starp vēstules parakstītājiem bija Pārstāvju palātas Izlūkošanas, Ārlietu un Bruņoto spēku komiteju vadītāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!