Foto: Reuters/Scanpix

ASV prezidenta Donalda Trampa padomnieks nacionālās drošības jautājumos ģenerālleitnants Herberts Makmāsters svētdien apmeklējis Kabulu, kur ticies ar Afganistānas prezidentu Ašrafu Gani, viņa drošības padomnieku Mohamedu Hanifu Atmaru un citām amatpersonām.

Viņš ir pirmais ASV administrācijas pārstāvis, kas apmeklē Afganistānu kopš Trampa stāšanās amatā, un šī vizīte notiek dažas dienas pēc tam, kad ASV armija uzmeta jaudīgu bumbu džihādistu grupējuma "Daesh" ("Islāma valsts") kompleksam Afganistānas Nangarhāras provincē, nogalinot 96 kaujiniekus un iznīcinot tuneļu sistēmu 300 metru garumā, kā arī lielu daudzumu ieroču un munīcijas.

Kā paziņojusi ASV vēstniecība, Makmāstera brauciena mērķis ir pārrunāt "kopīgos centienus teroristu grupējumu apkarošanā".

Afganistānas prezidenta birojs savukārt norāda, ka puses apspriedušas "divpusējās attiecības, drošību, cīņu pret terorismu, reformas un attīstību".

ASV atbalsta misijas komandieris Afganistānā ģenerālis Džons Nikolsons pieprasījis tūkstošiem karavīru lielus papildspēkus, lai "pārvarētu strupceļu" pašreizējā Afganistānas un talibu spēku samērā. Pašlaik tur atrodas aptuveni 8000 amerikāņu karavīri.

Makmāsters telekanāla ABC ziņu pārraidei norādīja, ka Tramps ir iepazīstināts ar iespējamajiem risinājumiem, bet neminēja, par kādu karavīru skaitu varētu būt runa.

"Ir skaidrs, ka likmes te, Agfanistānā, ir augstas. Te ir mūslaiku robeža starp barbarismu un civilizāciju," viņš paziņoja, piebilzdams, ka Vašingtona brīžiem nav atradusi Afganistānas valdībā "uzticamu partneri", taču tagad situācija ir mainījusies un ASV būtiski samazinājusi savu pūliņu līmeni.

Vienlaikus ģenerālis solīja, ka ASV turpinās sniegt Afganistānai būtisku atbalstu.

Diskusijā tika runāts arī par labāku ASV militāro, diplomātisko un ekonomisko centienu integrāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!