ASV prezidenta vēlēšanu uzvarētāja Donalda Trampa plāns pirms stāšanās valsts vadītāja amatā nodot savu biznesa impēriju dēliem neatbilst standartiem, kādi attiecībā uz ASV prezidentiem pieņemti pēdējos 40 gadus, paziņojis ASV valdības ētikas komisijas direktors Valters Šaubs.

Šaubs brīdina, ka šāds solis neizslēdz interešu konfliktu, ziņo raidsabiedrība BBC. "Katrs mūsdienu prezidents ir lietojis spēcīgas nodalošas zāles," viņš uzsvēra neilgi pēc tam, kad Trampa juriste paziņoja par biznesa nodošanas plānu.

"Viņa dēli joprojām vada uzņēmumus un, protams, viņš zina, kas viņam pieder. Nekas mazāks par pilnīgu nodalīšanu konfliktu neatrisinās," uzskata Šaubs.

Trampa juriste Šerija Dilona pirms tam trešdien preses konferencē paziņoja, ka "Trump Organization" vadība trasta līguma ietvaros tiks nodota viņa pieaugušajiem dēliem Donam un Ērikam, kā arī galvenajam finanšu uzraugam Allenam Veisbergam.

"Trump Organization" ir jumta kompānija simtiem miljardiera Trampa nekustamā īpašuma, zīmolu un citiem projektiem.

Tramps vēlas, lai amerikāņiem nav nekādu šaubu, ka viņš "ir pilnībā izolējis sevi no biznesa interesēm", skaidrojot plānu, uzsvēra juriste Dilona. Atbildīgā trijotne pieņems lēmumus visu Trampa prezidentūras laiku bez jebkādas viņa iejaukšanās, viņa apgalvo.

Šajā periodā netikšot slēgti nekādi ārvalstu darījumi, bet iekšzemes līgumi tikšot rūpīgi pētīti.

Trampa komandas paziņojums dīvains šķitis ne tikai ētikas komisijas vadītājam. "Man žoklis atkārās to klausoties. Trampa risinājums ir pilnīgi krāpnieciska apiešana," tviterī ierakstījis Hārvardas Universitātes profesors, viens no vadošajiem konstitucionālajiem juristiem ASV Lavrencs Traibs.

"Trampa izziņotā struktūra ir gudri izstrādāta, lai apmulsinātu un maldinātu, bet tā neatrisina nevienu no ētiskajiem vai juridiskajiem jautājumiem. Trampa juriste izgāztos konstitucionālo tiesību eksāmenā katrā puslīdz pieklājīgā likumu skolā. Vismaz gadījumā, ja juriste nejokoja," viņš skaidro.

Savukārt profesors Ričards Peinters, kurš bija prezidenta Džordža Buša galvenais jurists ētikas jautājumos, bija kodolīgs: "Plāns, ko mēs šodien dzirdējām, neatbilst likumam." Tam piekritis arī Baraka Obamas administrācijas jurists Normans Eisens, norāda BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!