Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Pekina trešdien apsūdzēja Vašingtonu par dzīvošanu Aukstā kara domāšanā, tā reaģējot uz ASV prezidenta Donalda Trampa uzrunu par stāvokli valstī, kurā Ķīna tika nosaukta par sāncensi.

Atbildot uz žurnālistu lūgumu komentēt Trampa otrdien teikto runu, Ķīnas Ārlietu ministrijas pārstāve Hua Čuņjina norādīja, ka abām valstīm ir gan kopīgas intereses, gan arī nesaskaņas.

"Tomēr abu valstu kopīgās intereses ir lielākas nekā nesaskaņas," viņa uzsvēra, piebilstot, ka sadarbība ir "vienīgā pareizā izvēle" ASV un Ķīnas attiecībās.

"Mēs ceram, ka Savienotās Valstis atteiksies no šīs novecojušās Aukstā kara domāšanas un spēles ar nulles iznākumu", piebilstot, ka abām valstīm vajadzētu cienīt vienai otru un stiprināt attiecības.

Ķīnas nosaukšana par sāncensi Trampa runā atbilst decembrī publiskotajai ASV Nacionālās drošības stratēģijai, kurā pret Pekinu ieturēta stingrāka līnija nekā to bija darījušas iepriekšējās Savienoto Valstu administrācijas.

"Visā pasaulē mēs saskaramies ar blēdīgiem režīmiem, teroristu grupējumiem un tādiem sāncenšiem kā Ķīna un Krievija, kas apstrīd mūsu intereses, mūsu ekonomiku un mūsu vērtības," runā uzsvēra Tramps.

Abu pasaulē lielāko ekonomiku attiecības ir saspringtas, ASV gatavojoties publiskot rezultātus izmeklēšanai par Ķīnas iespējamo dalību intelektuālā īpašuma zādzībā, kas var novest pie liela "soda", brīdinājis Tramps.

Amerikas Tirdzniecības kameras Ķīnā locekļi otrdien norādīja, ka Pekina šādā gadījumā atbildētu un, iespējams, vērstos pret politiski svarīgām nozarēm Savienotajās Valstīs, piemēram, aviāciju un lauksaimniecību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!