Foto: AP/Scanpix

Pēc tam, kad ASV prezidents Donalds Tramps ierakstā mikroblogošanas vietnē "Twitter" Vācijas tirdzniecības un tēriņu politiku nosaucis par "ļoti sliktu", pieaugusi spriedze abu valstu attiecībās, un Vācijas sociāldemokrātu līderis Martins Šulcs Trampu nosaucis par "Rietumu vērtību iznīcinātāju", vēsta ziņu aģentūra "Reuters".

Jau ziņots, ka svētdien Vācijas kanclere Angela Merkele paziņoja, ka Eiropa vairs nevar pilnībā paļauties uz saviem sabiedrotajiem – Lielbritāniju un ASV. Merkele gan uzsvēra, ka Vācija centīsies saglabāt labas attiecības ASV. "Laiki, kad mēs varējām pilnībā paļauties uz citiem līdz zināmai robežai ir beigušies," svētdien Minhenē pauda kanclere, "to es piedzīvoju dažu pēdējo dienu laikā".

Atbildot uz šiem Merkeles izteikumiem, Tramps tviterī nozākājis Vācijas tirdzniecības politiku un aizrādījis par maksājumiem NATO. "Mums ir milzīgs tirdzniecības deficīts ar Vāciju, plus viņi NATO un armijai maksā daudz mazāk nekā vajadzētu. Ļoti slikti ASV. Tas mainīsies," tviterī solījis Tramps.

Abu valstu attiecībās spriedze palielinājās jau G7 valstu samita laikā, kurā visas valstis, izņemot ASV, bija vienisprātis klimata jautājumos.

Pēc Trampa tvīta savu viedokli pauduši arī vairāki Vācijas augsta līmeņa politiķi, tostarp Šulcs, kurš ASV prezidentu ne vien nodēvējis par "Rietumu vērtību iznīcinātāju", bet arī norādījis, ka viņa rīcība sabotē mierīgu starpvalstu sadarbību, kas balstīta abpusējā cieņā un tolerancē. "Kādam ir jānostājas tāda cilvēka ceļā, kura ideoloģija ir bruņošanās," paudis Šulcs.

"Donalds Tramps savā tvītā skaidri norāda, ka Vāciju uzskata par savu politisko oponentu," komentējis sociāldemokrātu parlamentārās grupas vadītājs Tomass Opermans.

Pirmdien Merkele atkārtoti uzsvēra, ka ES vairs nevar pilnībā paļauties uz ASV un Lielbritāniju, bet arī uzsvēra, ka viņa ir ''pārliecināta Transatlantiķe''. Arī otrdien tikšanās laikā ar Indijas premjerminstru Narendru Modi, Merkele uzsvērusi, ka transatlantiskās saites ir ļoti svarīgas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!