Foto: zizek.uk

Ilgtermiņā jaunievēlētā ASV prezidenta Donalda Trampa uzvara nāks par labu Demokrātiskajai partijai, intervijā "Vice" vērtējis viens no ietekmīgākajiem Eiropas filozofiem Slavojs Žižeks.

Slovēņu filozofs devies uz ASV savas jaunākās grāmatas "Refugees, Terror and Other Troubles with the Neighbors" prezentēšanas tūrē, un par savu atbalstu Trampam saņēmis asu kritiku. Īpaši pretrunīgi, kā uzsver "Vice", ir tas, ka Žižeks ir plaši pazīstams ar saviem galēji kreisajiem uzskatiem, tādējādi loģiski drīzāk šķistu viņa atbalsts demokrātu pārstāvei Hilarijai Klintonei.

Intervijā viņš uzsver, ka Trampa uzvara ilgtermiņā nodrošinās Demokrātiskās partijas izdzīvošanu.

"Pašreizējajam stāvoklim vajadzētu tikt lauztam, lai nodrošinātu ilgtermiņa Demokrātiskas partijas izdzīvošanu, tam vajadzētu pavērt durvis jaunai politiskai rekonfigurācijai. Domāju, ka šī ir vienīgā atlikusī kreiso iespēja," sacījis Žižeks.

"Domāju, ka ir totāli nepareizi teikt, ka Tramps ir patiesi bīstams labējā flanga fundamentālists. Viņš tāds nav. Viņš ir oportūnists, vismaz es viņu tā redzu," sacīja filozofs.

Intervijā viņš asi kritizē rietumu mediju pieeju, kas Trampa populismu salīdzināja ar fašisma idejām.

"Tas ir tipisks kreiso stulbums. Ir tik viegli izmantot šo seno birku – ir vienkārši kaut ko nodēvēt par fašismu. Domāju, ka ir būtiski, runājot senlaicīgos marksisma terminos, norādīt, ka tas, kas notika ar Trampu, tā ir šķiru cīņa. Trampa uzvarā ir skaidri saskatāmas zemākas baltādainās šķiras, kas jūtas izmantotas. Liberāļi neveiksmīgi centās atkal un atkal atrisināt rasisma spriedzi. Kāpēc neveiksmīgi? Tāpēc, ka viņi to uzdeva par liberāļu uzdevumu," sacīja Žižeks.

Jau ziņots, ka novembra sākumā notikušajās ASV prezidenta vēlēšanās uzvaru svinēja Republikāniskās partijas kandidāts Donalds Tramps.

Tramps par ASV prezidentu tiks inaugurēts 2017. gada 20. janvārī, Baltajā namā nomainot demokrātu Baraku Obamu, kurš bijis prezidents divus termiņus pēc kārtas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!