Foto: Reuters/Scanpix

Nepilnas trīs ceturtdaļas aptaujāto ASV iedzīvotāju pieņem kā likumīgu republikāņu kandidāta Donalda Trampa uzvaru ASV prezidenta vēlēšanās, tomēr šāda viedokļa īpatsvars ir krasi atšķirīgs starp paša Trampa atbalstītājiem un par citiem kandidātiem balsojušo vidū, kas norāda uz dziļu politisko plaisu ASV sabiedrībā.

Televīzijas kanāla "ABC News" un laikraksta "Washington Post" kopīgi veiktās aptaujas rezultāti liecina, ka 74 % respondentu pieņem Trampa uzvaru otrdien notikušajās prezidenta vēlēšanās kā likumīgu. Par Trampu balsojušo ASV iedzīvotāju vidū viņu par likumīgi ievēlētu prezidentu atzīst 99 % respondentu, bet demokrātu kandidātes Hilarijas Klintones atbalstītāju vidū tāds viedoklis ir 58 % respondentu. Savukārt no tiem, kas nebalsoja ne par vienu no abu lielo politisko spēku kandidātiem, Trampa ievēlēšanu par likumīgu atzīst 62 % aptaujas dalībnieku.

Pirms vēlēšanām veiktā aptaujā kopumā 79 % respondentu apgalvoja, ka par likumīgi ievēlētu ir gatavi atzīt jebkuru kandidātu. Pirms vēlēšanām 87% Klintones atbalstītāju un 68 % Trampa atbalstītāju pauda gatavību pieņemt jebkādu vēlēšanu rezultātu.

Arī pats Tramps paziņoja, ka vēlēšanas varētu tikt viltotas. Viņš atteicās atklāt, vai atzītu savu sakāvi un pieņemtu Klintones uzvaru.

Jaunākajā aptaujā 58 % respondentu pauda stingru pārliecību, ka vēlēšanas bija likumīgas, bet 16 % norādīja, ka tās bijušas "daļēji likumīgas". Savukārt 14 % respondentu izteica stingru pārliecību, ka Trampa ievēlēšana ASV prezidenta amatā nav notikusi likumīgi.

Vēlēšanu rezultātu kā likumīgu pieņem 93 % republikāņu, 76 % neatkarīgo vēlētāju un 61 % demokrātu. Vīriešu vidū Trampa uzvaru par likumīgu gatavi pieņem 81 % aptaujāto, bet sieviešu vidū tādu ir 67 %. 40 gadu vecumu nesasniegušo respondentu vidū vēlēšanu iznākumu pieņemt gatavi 69 % aptaujāto, bet senioru vidū tādu ir 80 %.

9.-11.novembrī telefoniski tika aptaujāti 865 pilngadīgi ASV iedzīvotāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!