Foto: Reuters/Scanpix

Jaunievēlētajam ASV prezidentam Donaldam Trampam ir ātri jāiemācās, kas ir Eiropa, lai novērstu "divus gadus zaudēta laika", kad viņš stāsies amatā, piektdien paziņoja Eiropas Komisijas prezidents Žans Klods Junkers.

"Trampa kungs savas kampaņas laikā pateica, ka Beļģija ir ciems kaut kur Eiropā," Junkers sacīja savos izteikumos mācību iestāžu audzēkņiem Luksemburgā.

"Mums ir jāiemāca jaunievēlētajam prezidentam, kas ir Eiropa un kā tā strādā," teica Junkers. "Es ticu, ka būs divi gadi zaudēta laika, kamēr Tramps apmeklēs pasauli, kuru viņš nepazīst," piebilda EK vadītājs.

Junkers arī sacīja, ka Tramps ir apšaubījis NATO lietderību, un tam var būt "kaitīgas sekas", jo NATO ir Eiropas aizsardzības paraugs.

Populistiskais amerikāņu magnāts arī "pieņēmis viedokli par bēgļiem un nebaltajiem amerikāņiem, kurš neatspoguļo eiropiešu pārliecību un jūtas", piebilda Junkers.

Tramps jūnijā izraisīja jautrību Eiropā, kad viņš nosauca Beļģiju par "skaistu pilsētu", acīmredzot sajaucot šo valsti ar tās galvaspilsētu Briseli, kurā atrodas Eiropas Savienības (ES) un NATO vadošās institūcijas.

"Amerikāņiem, kā likums, nav intereses par Eiropu," sacīja Junkers savos izteikumos.

Kad trešdien kļuva zināms par Trampa uzvaru ASV prezidenta vēlēšanās, Junkers un Eiropadomes prezidents Donalds Tusks uzaicināja viņu uz ES un ASV samitu, lai apspriestu dažādus jautājumus, tostarp terorismu un situāciju Ukrainā.

Junkera un Tuska apsveikuma vēstulē Trampam teikts, ka arī turpmāk jāgādā par to, lai ES un ASV stratēģiskās partnerattiecības būtu spēcīgas un izturīgas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!