Foto: AFP/Scanpix
ASV Republikāņu partijas Baltā nama pretendentam Donaldam Trampam pirmdien nācies skaidrot savu nostāju Ukrainas jautājumā, jo svētdien televīzijas intervijas gaitā paustie spriedumi, ka Krievija neiebruks Ukrainā, daudzos raisījuši neizpratni un kritiku.

Intervijā telekanālam ABC svētdien Tramps sacīja, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins neiebruks Ukrainā, ignorējot faktu, ka Krievija jau ir okupējusi un anektējusi Ukrainai piederošo Krimas pussalu, kā arī iesūtījusi savus karavīrus Austrumukrainā.

"Viņš neiebruks Ukrainā. Skaidrs? Lai jūs to saprastu. Viņš neiebruks Ukrainā. Ja?" žurnālistam Džordžam Stefanopulam pārraides "This Week" gaitā sacīja Tramps.

"Ziniet, viņš taču tur jau ir. Vai ne?" vaicāja žurnālists, zīmējoties uz Krimas okupāciju.

Uz to Tramps atteica: "Labi, viņš zināmā mērā tur ir. Bet es neesmu tur. Mums tur ir Obama."

Pirmdien, izpelnījies kritiku par juceklīgajiem spriedumiem intervijas gaitā, Tramps tviterī centās viest skaidrību savā nostājā par Ukrainas un Krievijas konfliktu.

Sakot, ka Krievija neiebruks Ukrainā, viņš esot runājis par laiku, kad pats būs prezidenta amatā.

"Kad es intervijā teicu, ka Putins "neiebruks Ukrainā, varat to pierakstīt", es saku - ja es esmu prezidents. Jau ir Krimā!"

"Tātad, ar visām bargajām Obamas runām par Krieviju un Ukrainu viņi jau ir sagrābuši Krimu un turpina spiesties tālāk. To es teicu," tviterī skaidroja Tramps.

Krievija 2014. gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014. gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, Eiropas Savienība, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!