Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV prezidents Donalds Tramps trešdien ANO Drošības padomē apsūdzēja Ķīnu, ka tā iejaucas gaidāmajās ASV starptermiņa vēlēšanās, kā arī veltīja skarbus vārdus Irānai.

"Par nožēlu mēs esam konstatējuši, ka Ķīna mēģinājusi iejaukties mūsu gaidāmajās 2018. gada vēlēšanās," sacīja ASV prezidents.

"Viņi negrib, ka es vai mēs uzvaram, jo es esmu pirmais prezidents, kurš ir stājies pretī Ķīnai tirdzniecības jomā, un mēs gūstam uzvaru tirdzniecības jomā. Mēs gūstam uzvaru visos līmeņos."

Ķīna Trampa paziņojumu noraidīja kā nepamatotas apsūdzības un norādīja, ka tā neiejaucas citu valstu iekšējās lietās.

Tramps arī izmantoja izdevību, lai vērstos pret Irānas kodolvienošanos, sakot, ka tā sniegusi "pastāvīgu naudas dzīvības līniju" Teherānai un palīdzējusi Irānai "sēt haosu".

Eiropa, Krievija un Ķīna šonedēļ apzināti nostājās pozīcijās, kas var izraisīt konfliktu ar Trampu, paziņojot par plāniem radīt jaunus maksājumu kanālus, lai sekmētu darījumus ar Irānu.

"Visiem indivīdiem un organizācijām, kas nepakļausies ASV Irānai noteiktajām sankcijām, būs jārēķinās ar bargām sekām," draudēja Tramps.

Kopš izstāšanās no pasaules lielvaru un Irānas kodolvienošanās ASV jau noteikušas Irānai zināmas sankcijas, turklāt Vašingtona grasās novembrī bargi vērsties vēl arī pret Irānas enerģētikas sektoru.

Drošības padomes sanāksmē Tramps pateicās Irānas, Krievijas un Sīrijas valdībām, ka tās "būtiski palēninājušas" ofensīvu pret nemierniekiem Sīrijas Idlibas provincē.

Viņš arī pateicās Turcijai, ka tā ar Krieviju sarunās panākusi vienošanos par demilitarizētas buferjoslas izveidošanu Idlibas provincē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!