Foto: AP/Scanpix/LETA

ASV prezidents Donalds Tramps otrdien turpināja uzstāt, ka imigrācijas dēļ Vācijā pieaugusi noziedzība, vienlaikus paužot šaubas par Vācijas oficiālo statistiku.

"Noziedzība Vācijā ir pieaugusi par vairāk nekā 10% (amatpersonas nevēlas ziņot par šiem noziegumiem), kopš migranti tiek pieņemti," tviterī ierakstījis Tramps.

"Amerika, esi gudra," skubināja prezidents, kurš pats šobrīd pakļauts spiedienam jautājumā par nelegālo imigrantu bērnu nošķiršanu no vecākiem uz ASV dienvidu robežas.

Kaut arī vairāki plašu rezonansi izsaukuši noziegumi Vācijā izraisījuši sabiedrības dusmas, atbilstoši aizvadītajā mēnesī izplatītajiem oficiālajiem statistikas datiem noziedzības līmenis valstī atrodas zemākajā līmenī kopš 1992.gada.

Vācijas Iekšlietu ministrijas dati liecina, ka pēdējos piecos gados palielinājusies ārzemnieku pastrādāto noziegumu proporcija, tomēr tas neesot saistāms specifiski ar lielā imigrantu skaita ierašanos.

Izsakoties par situāciju paša valstī, Tramps norādījis, ka grib izbeigt ģimeņu sadalīšanu, taču problēmās vainoja demokrātus, apsūdzot viņus, ka tiekot bloķēta plašāku likumu pieņemšana robežas un nelegālās imigrācijas jomā.

Viņš otrdien no jauna aizstāvēja administrācijas nostāju, tviterī rakstot: "Mums vienmēr ir jāaiztur cilvēki, kas ierodas mūsu valstī nelegāli. Ja nav robežu - nav valsts!"

Tramps pirmdien pauda savu viedokli par politisko krīzi, kādā nonākusi Vācijas kanclere Angela Merkele, sakot, ka vācu tauta imigrācijas dēļ "vēršas pret savu vadību".

"Noziedzība Vācijā pieaug. Daudzviet Eiropā tiek pieļauta liela kļūda, ļaujot ieceļot miljoniem cilvēku, kas stipri un vardarbīgi izmainījuši viņu kultūru," norādīja Tramps.

"ASV nebūs migrantu nometne un nebūs migrantu turēšanas iestāde," Baltajā namā vēlāk pirmdien pavēstīja Tramps. "Kad paskatās uz Eiropā notiekošo, var redzēt, kas notiek citur, mēs nevaram ļaut tam notikt ASV. Ne manā maiņā. Valsts bez robežām vispār nav valsts."

Vācijas iekšlietu ministrs Horsts Zēhofers pirmdien deva kanclerei Merkelei laiku līdz jūnija beigām atrisināt robežkontroles jautājumus, un Merkele šo priekšlikumu pieņēmusi.

Zēhofers paziņoja, ka uzdos policijai uz robežas atraidīt patvēruma meklētājus, kas jau reģistrējušies kādā citā Eiropas Savienības (ES) valstī, ja vien Merkele nepildīs savus solījumus rast risinājumu nelegālajai imigrācijai ES līmenī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!