Foto: Reuters/Scanpix

ASV nekustamo īpašumu magnāts Donalds Tramps trešdien apsūdzēja senatoru Tedu Krusu par krāpšanos Aiovā notikušajās republikāņu vēlētāju sapulcēs, pieprasot atkārtotu balsojumu vai Krusa uzvaras anulēšanu.

Savas apsūdzības viņš izvirzīja mikroblogu vietnē "Twitter", sakot, ka Kruss, kurš ir senators no Teksasas štata, ir krāpies un melojis vēlētājiem.

"Teds Kruss Aiovā neuzvarēja, viņš to nozaga. Tādēļ visas aptaujas bija tik nepareizas un viņš saņēma daudz vairāk balsu, nekā tika paredzēts. Slikti!" rakstīja Tramps.

Viņš kritizēja Krusu par paziņojumu, ka no cīņas par Republikāņu partijas nomināciju izstājas neiroķirurgs Bens Kārsons, un apsūdzēja senatoru par melošanu par Trampa piedāvāto politiku.

"Balstoties uz senatora Teda Krusa krāpšanos Aiovas vēlētāju sapulču laikā, ir vai nu jārīko jaunas vēlēšanas, vai arī jāanulē Krusa rezultāti," paziņoja skandalozais politiķis.

Kritiķi ir novērtējuši Trampa paziņojumus kā mēģinājumu piesaistīt mediju uzmanību, un tie ir krasā pretrunā ar viņa runu Aiovas štatā, kur viņš teica, ka ir "pagodināts" saņemt otru lielāko balsu skaitu.

Jau vēstīts, ka trešdien par izstāšanos no cīņas par republikāņu partijas nomināciju paziņoja senators no Kentuki štata Rends Pols, kurš Aiovas vēlētāju sapulcēs ieguva 4,5% balsu.

Aiovas štatā pirmdienas vakarā notikušajās vēlētāju sapulcēs prezidenta vēlēšanu kandidāta izvirzīšanai no Republikāņu partijas visvairāk balsu ieguva ultrakonservatīvais senators Kruss, sīvā konkurencē pārspējot Trampu un senatoru no Floridas štata Marko Rubio.

Kruss saņēmis 27,7% balsu, Tramps - 24%, Rubio - 23%.

Savukārt ASV prezidenta vēlēšanu demokrātu priekšvēlēšanās Aiovā uzvarēja bijusī pirmā lēdija un valsts sekretāre Hilarija Klintone, kas ar niecīgu balsu skaitu pārspēja savu galveno sāncensi senatoru Bērniju Sandersu.

Saskaņā ar rezultātiem, kas iegūti pēc visās vēlētāju sapulcēs nodoto balsu apkopošanas, Klintone ieguvusi 49,9% balsu, bet Sanderss - 49,6% balsu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!