Foto: AFP/Scanpix

ASV prezidents Donalds Tramps parakstījis rīkojumus, kas izstrādāti, lai pavirzītu uz priekšu divu pretrunīgi vērtētu naftas cauruļvadu būvniecību.

Rīkojumi attiecas uz naftas vadu "Keystone XL" un Ziemeļdakotas naftas cauruļvadu.

Bijušais ASV prezidents Baraks Obama bija nobloķējis abu naftas vadu būvniecību.

Saskaņā ar "Keystone XL" projektu 1900 kilometrus garais naftas vada atzars savienotu naftas ieguves laukus Kanādas Albertas provincē ar ASV naftas vadu tīklu, pa kuru jēlnaftu varētu nogādāt uz pārstrādes rūpnīcām Meksikas līča piekrastē.

Republikāņi uzskata, ka šī projekta īstenošana radītu 42 000 jaunu darbvietu, taču daudzi demokrāti un vides aktīvisti brīdinājuši, ka ar projektu ir saistīti naftas noplūžu riski. Kritiķi turklāt ir pārliecināti, ka jauno pastāvīgo darbvietu skaits būšot neliels.

Savukārt Ziemeļdakotas naftas cauruļvadu bija paredzēts būvēt zem Misūri upes un mākslīgā Oahas ezera gultnes.

Pret to iebilda siu indiāņi, kas ūdenskrātuves izmanto dzeramā ūdens iegūšanai. Viņi pauda bažas, ka noplūdes no naftas vada var radīt ūdens piesārņojumu, kā arī norādīja, ka vada izbūve apdraudētu senās apbedījuma vietas.

Indiāņu aktīvisti un viņu atbalstītāji gar būvējamā naftas vada maršrutu ierīkoja nometnes un mēnešiem ilgi protestēja pret būvniecību. Viņiem atbalstu izteica arī daudzas slavenības, politiķi un vides aizstāvji.

Piekāpjoties dabas aizstāvju un vietējo indiāņu protestiem, ASV Aizsardzības ministrijas pakļautībā esošais Armijas inženieru korpuss (USACE) decembrī paziņoja, ka nedos atļauju turpināt vada būvi, norādot, ka nepieciešams izpētīt alternatīvus maršrutus.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!