ASV prezidenta vēlēšanu uzvarētājs Donalds Tramps, kurš varas grožus pārņems 20. janvāri, atkal apšaubījis ASV izlūkdienestu kompetenci, aizdomās par hakeru uzbrukumiem prezidenta priekšvēlēšanu laikā turot Krieviju, vēsta raidsabiedrība BBC.

Tramps tviterī paziņojis, ka ir atlikta viņa tikšanās ar drošības dienestu pārstāvjiem, kurā nākamo ASV prezidentu paredzēts informēt par Krievijas iejaukšanos vēlēšanu procesā.

""Izlūkošanas" instruktāža par tā sauktajiem "Krievijas hakeru uzbrukumiem" ir atcelta līdz piektdienai, iespējams, vajag vairāk laika lai uzbūvētu lietu. Ļoti dīvaini!" raksta Tramps.

Tikmēr ASV izlūkdienestu pārstāvji uzstāj, ka nekāda kavēšanās instruktāžas grafikā nav, norāda BBC.

ASV izlūkdienesti, tostarp Federālais izmeklēšanas birojs (FIB) un Centrālā izlūkošanas pārvalde (CIP) uzskata, ka Krievija ir vadījusi kiberuzbrukumus pret Demokrātisko partiju un tās kandidātes Hilarijas Klintones priekšvēlēšanu kampaņu, lai palīdzētu vēlēšanās uzvarēt Trampam.

Hakeri caur vietni "WikiLeaks" un citos veidos nopludinājuši Klintonei un Demokrātiskajai partijai neērtu informāciju.

Tramps sākotnēji noraidīja šos izlūkdienestu paziņojumus kā "smieklīgus", bet pēc tam paziņoja, ka tiksies ar ASV izlūkošanas vadītājiem, lai vairāk uzzinātu par šo situāciju.

"Tie paši cilvēki apgalvoja, ka Sadamam Huseinam bija masu iznīcināšanas ieroči," izlūkdienestu ziņojumu nosodīja Trampa komandas pārstāvji.

Tikmēr "WikiLeaks" dibinātājs Džulians Asanžs otrdien atkārtoti paziņoja, ka vietnes nopludinātā Demokrātiskās partijas e-pastu sarakste nav nākusi no Krievijas.

Trampam bieži tiek pārmesta pārlieku labvēlīga attieksme pret Krieviju. Par savas administrācijas valsts sekretāru viņš izraudzījies naftas un gāzes kompānijas "Exxon Mobil" izpilddirektoru Reksu Tilersonu, kuram ir biznesa saites ar Maskavu.

2013. gadā Tilersons no Krievijas prezidenta Vladimira Putina saņēma Draudzības ordeni. Taču tagad Tilersons ir piekritis pārtraukt savas saites ar "Exxon Mobil", lai izvairītos no interešu konflikta, ziņo BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!