Foto: AFP/Scanpix/LETA
ASV prezidents Donalds Tramps atbrīvojis no amata valsts sekretāru Reksu Tilersonu (attēlā).

Viņa vietā iecelts Centrālās izlūkošanas pārvaldes vadītājs (CIP) Maiks Pompeo.

“Maiks Pompeo, CIP direktors, būs mūsu jaunais valsts sekretārs. Viņš darīs fantastisku darbu! Paldies Reksam Tilersonam par viņa darbu! Džina Haspela kļūs par jauno CIP direktori un pirmo izvēlēto sievieti šim amatam. Apsveikumu visiem,” Tramps ierakstījis tviterī.

“Prezidents vēlējās būt drošs, ka viņa jaunā komanda būs vietā pirms gaidāmajām sarunām ar Ziemeļkoreju un dažādām tirdzniecības pārrunām,” raidsabiedrībai BBC pastāstīja kāda augsta ranga Baltā nama amatpersona.

Pats Tilersons nav runājis ar Trampu un nav informēts par savas atlaišanas iemesliem, raidsabiedrībai CNN teica Publiskās diplomātijas sekretārs Stīvs Goldšteins.

Pagājušajā nedēļā Tilersons bija oficiālā vizīte Āfrikā, kad šķietami nebija lietas kursā par Trampa paziņojumu, ka viņš varētu tikties ar Ziemeļkorejas līderi Kimu Čenunu.

Sestdien Tilersona komanda paziņoja, ka diplomāts nejūtas labi, bet vēlāk Valsts departaments informēja, ka viņš pārtrauks savu ceļojumu dienu ātrāk par plānoto.

Bijušais kompānijas “ExxonMobil” izpilddirektors Tilersons valsts sekretāra amatā tika iecelts tikai nedaudz vairāk nekā pirms gada.

Jau iepriekš ir klīdušas baumas par viedokļu nesaskaņām starp Trampu un viņa augstāko diplomātu laikā, kad ASV saskaras ar ārpolitikas sarežģījumiem, sākot ar Ziemeļkoreju un Irānu, skaidro raidsabiedrība BBC.

Oktobrī Tilersons bija spiests sasaukt preses konferenci, lai noliegtu ziņas, ka viņš apsver atkāpšanos no amata. Tomēr viņš nekomentēja runas, ka pēc jūlijā notikušas sanāksmes Pentagonā kritizējis Trampu.

Rudenī Tramps tviterī pavēstīja, ka bijušais Teksasas naftas nozares darbonis Tilersons “iznieko laiku”, mēģinot sarunu ceļā vienoties ar kodolapbruņoto Ziemeļkoreju.

Tilersons savukārt esot bijis satriekts par to, cik maz Tramps izprotot ārpolitikas pamatus.

“The New York Times” atsaucās uz avotiem, kuri stāstīja, ka Trampu kaitinot Tilersona ķermeņa valoda tikšanās laikā. Tilersons pārgriezis acis vai citādi izrādījis nepatiku, kad nav bijis mierā ar Trampa lēmumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!