Foto: AP/Scanpix

Jaunievēlētais ASV prezidents Donalds Tramps preses konferencē trešdien atzinis, ka Krievijas hakeri veikuši uzbrukumus pirms ASV prezidenta vēlēšanām, kas notika pērnā gada 8. novembrī. "Es domāju, ka tā bija Krievija," pauda Tramps, komentējot hakeru uzbrukumus Demokrātiskās partijas e-pastu sistēmai vēlēšanu kampaņas laikā.

Viņš gan piebilda, ka ASV uzbrūkot arī citu valstu hakeri.

Gan Tramps, gan topošais ASV viceprezidents Maiks Penss iepriekš izskanējušās ziņas, ka Krievijai esot kompromitējoši materiāli par Trampu, nosauca par nepatiesām. Tramps uzsvēra, ka šādu nepārbaudītu ziņu nonākšana medijos ir nožēlojama un ziņas izplatījuši "slimi cilvēki". Portālu ''Buzfeed'', kurā tika publicēts šī informācija, Tramps nosauca par "atkritumu kaudzi", savukārt raidsabiedrības CNN žurnālistam neļāva uzdot jautājumu, aizrādot, ka CNN izplata "melīgas ziņas".

ASV un Krievijas attiecības šobrīd ir briesmīgas, un Tramps nezinot, vai viņam ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu izveidosies labas attiecības, taču viņš cerot, ka tā būs. "Krievijai būs daudz lielāks respekts pret mūsu valsti, kad to [ASV] vadīšu es," pārliecināts bija Tramps. Viņš uzsvēra, ka "ja Putinam patiks Tramps, tas būs ieguvums, nevis zaudējums".

Tāpat Tramps paziņojis, ka viņam nav nekādu darījumu ar Krieviju, kā arī nav nekādu kredītsaistību ar Krieviju.

Jau ziņots, ka saskaņā ar ASV izlūkdienestu ziņojumu, Putins centies palīdzēt Trampam uzvarēt ASV prezidenta vēlēšanās.

Atslepenotās informācijas ziņojumā teikts, ka Krievijas līderis "pasūtījis kampaņu", kuras mērķis bija ASV vēlēšanu ietekmēšana.

Ziņojums tika izplatīts pēc tam, kad ASV izlūkdienesti iepazīstinājuši Trampu par Krievijas hakeru darbību prezidenta vēlēšanu procesa laikā.

Tāpat jaunievēlētais prezidents preses konferencē kārtējo reizi uzsvēra, ka plāno realizēt ieceri par mūra celtniecību uz ASV–Meksikas robežas. Kā vēstīts, Meksikas ārlietu ministrs Luisa Bidegaraja otrdien vēlreiz apstiprināja, ka Meksika par šī mūra celtniecību maksāt negrasās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!