Foto: AFP/Scanpix

Londonas mērs Sadiks Hans ceturtdien vainoja ASV prezidentu Donaldu Trampu Savienoto Valstu un Lielbritānijas īpašo attiecību nodevībā, retvītojot britu labējo radikāļu publicētus video, kuros nelabvēlīgā gaismā attēloti musulmaņi.

Hans pievienojās vairākiem citiem britu politiķiem, kuri aicinājuši atcelt Trampa plānoto vizīti Lielbritānijā.

Opozīcijā esošo liberāldmokrātu līderis Vinss Keibls paziņojis, ka viņa vadītā partija atbalsta tiešsaistes petīciju, kurā Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja aicināta anulēt ielūgumu Trampam apmeklēt Lielbritāniju.

Trampa rīcību asi kritizējuši arī vairāki Mejas vadīto konservatīvo parlamenta deputāti un valdības ministri.

Tramps "beidzot bez jebkādas šaubu ēnas pierādījis, ka ir absolūti nepiemērots ieņemt diženo amatu, ko viņš tik ļoti degradē", paziņoja konservatīvo parlamenta deputāts Nikolass Soumss, kurš ir britu Otrā pasaules kara laika premjerministra Vinstona Čērčila mazdēls

Hans uzsvēra, ka Tramps "izmantoja tviteri, lai reklamētu zemisku, ekstrēmistisku grupu, kas pastāv tikai tādēļ, lai mūsu valstī sētu nesaskaņas un naidu".

"Daudzi briti, kuri mīl Ameriku un amerikāņus, to uzskatīs par mūsu abu valstu īpašo attiecību nodevību," paziņoja leiboristu politiķis.

Jau vēstīts, ka Tramps trešdien tviterī retvītoja musulmaņus nelabvēlīgā gaismā atainojošus video, kurus sākotnēji publicējusi Lielbritānijas labējo radikāļu organizācijas "Britain First" līdera vietniece Džeida Fransena.

Šo video autentiskums un izcelsme ir neskaidri. Tajos redzami vardarbības akti, kuros tiek vainoti musulmaņi. Pirmajā video "musulmaņu migrants" spārda un ar dūrēm dauza "holandiešu zēnu", kurš ir uz kruķiem. Nākamajā video redzams bārdains "musulmaņu" vīrietis, kurš nomet zemē Jaunavas Marijas statuju, sadauzot to gabalos.

Prezidents arī retvītojis video ar parakstu: "Islāmistu pūlis nogrūž pusaudzi no jumta un sit viņu līdz nāvei".

Nav zināms, kā šie video nonākuši Trampa redzeslokā, jo prezidents Fransenai tviterī neseko.

31 gadu vecā Fransena septembrī un šomēnes tika aizturēta saistībā ar apsūdzībām naida runā nelielu protesta akciju gaitā Ziemeļīrijā un Anglijas dienviddaļā.

"Pats Donalds Tramps retvītojis šos video. Lai Dievs jūs, Tramp, svētī," tviterī ierakstījusi Fransena.

Mejas birojs pēc tam paziņoja, ka Fransenas publicēto video retvītošana bijusi aplama. ""Britain First" cenšas šķelt kopienas, ieturot naidpilnu izklāsta līniju, kas izplata melus un vairo spriedzi," teikts Dauningstrītas paziņojumā. "Likumam paklausīgo iedzīvotāju vidū viņi rada nemieru."

"Pārliecinoši lielākā britu tautas daļa noraida galējo labējo kaitīgo retoriku, kas ir tiešs pretstats tām vērtībām, ko pārstāv šī valsts - pieklājība, tolerance un cieņa," norādīts paziņojumā. "Prezidentam šādi rīkoties bija aplami."

Reaģējot uz šo kritiku, Tramps ieteica Mejai pievērst uzmanību islāmistu terorismam Lielbritānijā. "Terēza, nekoncentrējieties uz mani, koncentrējieties uz postošo radikālo islāma terorismu, kas notiek Apvienotās Karalistes iekšienē. Mums klājas diezgan labi!" tvītoja Tramps.

Tramps pēc dažām minūtēm atkārtoja šo tvītu, jo pirmajā reizē bija to adresējis nepareizajam Mejas tvitera kontam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!