Foto: Reuters/Scanpix

ASV prezidents Donalds Tramps otrdien izsludināja ārkārtas stāvokli Floridas štatā, Puertoriko un ASV Virdžīnu salās, ko apdraud piektās kategorijas viesuļvētra "Irma", kas drīz sasniegs sauszemi.

Federālā ārkārtas stāvokļa izsludināšana pilnvaro ASV Iekšzemes drošības ministriju un Federālo ārkārtas situāciju pārvaldības aģentūru koordinēt palīdzības sniegšanu šajās teritorijās dabas katastrofas gadījumā.

Bīstamā piektās kategorijas viesuļvētra nes līdzi stiprākos vējus, kādi jebkad reģistrēti kādā Atlantijas okeāna vētrā. Tās maršruts ļauj meteorologiem prognozēt, ka Floridas štatu vētra apdraudēs no piektdienas nakts līdz pirmdienai.

Floridas iedzīvotāji un viesi otrdien gatavojās aizbraukšanai pirms gaidāmiem katastrofāliem vējiem un plūdiem. Gatavojoties viesuļvētrai, Floridas iedzīvotāji arī iepērk baterijas, dzeramo ūdeni pudelēs, pārtikas preces un degvielu. Daudzi steidz nocirst kokus, kas aug māju tuvumā, aiznaglot logus un piesiet visus objektus, ko spēcīgais vējš varētu aiznest prom.

Ar ASV asociētās valsts Puertoriko gubernators brīdināja, ka "Irmas" sekas var būt katastrofālas, un nosauca šo vētru par vēl bīstamāku nekā viesuļvētra "Hārvijs", kas nesen prasīja desmitiem cilvēku dzīvību ASV dienvidu štatos.

ASV Nacionālais Viesuļvētru centrs (NHC) prognozēja, ka viesuļvētra otrdien sasniegs Francijai piederošās salas Karību jūrā, bet pēc tam virzīsies uz Haiti un Floridu.

Vētra pārvietojas ar ātrumu 22 kilometri stundā un nes sev līdzi spēcīgus nokrišņus, kas var izraisīt plūdus un dubļu nogruvumus.

NHC prognozēja, ka "Irma" sevišķi smagi skars tūristu iecienītās salas Senmartēnu un Senbartelmī. Nopietni vētrai gatavojas arī Gvadelupa, kur slēgtas skolas un valdības iestādes, slimnīcas veido medikamentu, dzeramā ūdens un pārtikas krājumus.

Piektās kategorijas viesuļvētras ir salīdzinoši retas un var radīt dzīvībai bīstamus apstākļus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!