Foto: AP/Scanpix/LETA

ASV prezidents Donalds Tramps lūdzis Kongresam piešķirt 7,8 miljardus dolāru kā sākotnējo maksājumu, lai likvidētu vētras "Hārvijs" nesto postažu Teksasā un Luiziānā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Amatpersonas norāda, ka līdzekļi Kongresam tiks lūgti arī turpmāk, kad izdosies apjaust visus orkāna radītos bojājumus. Baltais nams lūdzis Kongresa Pārstāvju palātas spīkerim Polam Raienam pacelt valsts parāda griestus, lai segtu "Hārvija" radītās izmaksas. Kongresam šis jautājums jāskata nākamnedēļ.

Teksasa gubernators Gregs Ebots paudis, ka štatam, iespējams, vajadzēs vairāk nekā 125 miljardus dolāru vētras seku likvidēšanai. Aplēsts, ka aptuveni 80% Teksasas iedzīvotāju nav bijuši apdrošināti pret plūdu radītajiem zaudējumiem.

Sestdien Tramps ieradīsies otrajā vizītē Teksasā, kur dažviet plūdu ūdenslīmenis joprojām turpina celties, bet citviet iedzīvotājiem jau ļauts atgriezties savos mitekļos. Iepriekšējā vizītē Tramps neapmeklēja no vētras smagi cietušo Hjūstonas pilsētu, tā vietā tiekoties ar palīdzības organizāciju pārstāvjiem.

"Hārvijs" 25. augustā sasniedza ASV piekrasti Teksasā kā ceturtās kategorijas orkāns, bet vēlāk zaudēja sparu, pārtopot tropiskajā vētrā. Līdz šim vētra ir prasījusi vismaz 47 cilvēku dzīvību, bez pajumtes atstājot vēl 43 tūkstošus iedzīvotāju.

"Hārvijam", kas zaudējis spēku un pārtapis tropiskajā ciklonā, turpinot virzīties dziļāk ASV iekšienē, varasiestādes ir brīdinājušas par iespējamiem plūdiem Kentuki un Tenesī pavalstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!