Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV prezidents Donalds Tramps ir mainījis priekšvēlēšanu laikā solīto apņemšanos panākt, lai Meksika finansē sienas būvniecību uz robežas, un meklē veidu, kā šim daudzmiljardu projektam novirzīt Bruņoto spēku līdzekļus, ziņo "Vice".

Ideju atrast nepieciešamo finansējumu sienai no militārā budžeta Tramps izteicis gan Baltā nama amatpersonām, gan ASV Pārstāvju palātas spīkeram Polam Raenam, to pamatojot ar rekordlielo Bruņotajiem spēkiem piešķirto budžetu aptuveni 700 miljardu ASV dolāru apmērā, atzīmējis "Washington Post". Šo ideju viņš izteicis, apspriežot budžeta mērķus, kuru vidū ir arī drošības uz robežas nodrošināšana, kam atvēlēti 1,6 miljardi ASV dolāru. Tiesa, sienai nepieciešams daudzkārt lielāks finansējums – vismaz 25 miljardi ASV dolāru.

Tramps publiski šo ierosinājumu pirmoreiz publicējis svētdien, tvītojot: "Celiet SIENU caur M!" Tiek uzskatīts, ka ar "M" ir jāsaprot militārais budžets, ko "Washington Post" vēlāk apstiprinājušas arī divas Trampam tuvu stāvošas amatpersonas. Tikmēr Trampa pārstāvji mediju lūgumam skaidrot paziņojumu, konkrētas atbildes nav devuši, vien atklājot, ka darbs pie sienas būvniecības turpinās.

Līdz šim Tramps saskāries ar ievērojamām grūtībām priekšvēlēšanu runās solītās "lielās un skaistās" sienas būvniecībai rast finansējumu. Gan Meksika, gan ASV Kongress atteikušies projektam piešķirt līdzekļus. Kādu brīdi viņš pat pats centās samazināt uzstādīto latiņu, sakot, ka arī žogs ir siena. Tomēr pēc kritiķu norādēm, ka žogs uz robežas ir jau šobrīd, Tramps par tādu vairs nerunā.

Līdz šim ASV Aizsardzības ministrija atteikusies komentēt Trampa ierosinājumu. Savukārt skaidri zināms, ka pret to iestājas demokrāti, un kritizējuši arī vairāki republikāņu likumdevēji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!